You are here

Εκποιήσεις: Κινδυνεύουν αξιοπιστία, ratings

24/10/2022 07:16

Οι προειδοποιήσεις που απευθύνουν οι θεσμοί στην ΕΕ, τα μηνύματα που αφήνονται από την τρόικα και το καμπανάκι που κτυπούν ακροθιγώς εδώ και αρκετό καιρό οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, για πιθανές επιπτώσεις από τη συνεχή αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, θέτουν για άλλη μία φορά την αξιοπιστία της χώρας σε σοβαρούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι γνώστης των επαπειλούμενων επιπτώσεων της χώρας σε ότι αφορά στην αξιοπιστία της και στο ενδεχόμενο να βρεθεί η Κύπρος στην κατηγορία «σκουπιδιών», εντούτοις, η Ολομέλεια του Σώματος αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να ψηφίσει εκ νέου αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Ενώπιον της Ολομέλειας, θα τεθεί με τη διαδικασία του κατ’ επειγόντως, πρόταση νόμου για την τροποποίηση της περί εκποιήσεων νομοθεσίας, ώστε η στοχευµένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων να παραταθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης και του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Όπως αποκάλυψε η StockWatch, το τεχνοκρατικό κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών που ολοκλήρωσε στις 30 περασμένου Σεπτεμβρίου τον εξαμηνιαίο μεταμνημονιακό έλεγχο, προειδοποίησε τις κυπριακές αρχές ότι εάν επεκταθεί η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της ΕΕ το επικείμενο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για τη θέσπιση του προγράμματος Mortgage to Rent (Ενοίκιο αντί Δόσης).

Από το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης, προβλέπεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 2 χιλ. δανειολήπτες με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Στο σκεπτικό της πρότασης νόμου των πέντε βουλευτών προστέθηκε αυτή τη φορά, με αφορμή τις προειδοποιήσεις των διεθνών πιστωτών, το επιχείρημα ότι επειδή το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί τα τέλη του έτους, θα ήταν χρήσιμο να επεκταθεί η αναστολή εφαρμογής του νόμου για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2023.

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές που έχουν καταθέσει την πρόταση νόμου, έλαβαν υπόψη τους και την απόφαση τον περασμένο Ιούνιο του Ανώτατου Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι ο επίμαχος νόμος, είναι σύντομης, προσωρινής χρονικής διάρκειας και περιορισμένης εμβέλειας ως προς την εφαρμογή του και δεν θα έχει τις συνέπειες, για τις οποίες είχε κάνει λόγο στην αναφορά του ο Γενικός Εισαγγελέας, με συνεπαγόμενη αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε λάβει υπόψη τις συνθήκες που υπήρξαν κατά την πανδημική κρίση και της αδήριτης ανάγκης να μην υπάρξει κοινωνική αναστάτωση με τυχόν εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται ότι η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, αφορά στοχευµένα κύρια κατοικία µε εκτιμημένη αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη µε ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχιο η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ. 

Αποφάσεις πολιτικών θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα

Οι θεσμοί στην ΕΕ, οι διεθνείς πιστωτές και οίκοι αξιολόγησης, στις συναντήσεις που έχουν με τις κυπριακές αρχές, εξέφρασαν κατά καιρούς δυσφορία, για το γεγονός ότι «αποφάσεις πολιτικών θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Κύπρου.

Υπενθύμισαν, με τρόπο προειδοποίησης, ότι η χώρα μόλις και διατηρείται σε επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ότι η θέση της χώρας είναι οριακή ως προς αυτό το σκέλος.

Η Κύπρος βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους αξιολόγησης, πλην των Moody’s, οι οποίοι παρά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, συνεχίζουν να διατηρούν την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί εκτός επενδυτικής βαθμίδας», υποστήριξε στη StockWatch αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, που κλήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη νέα αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Πιέζονται τα κυπριακά ομόλογα

Επεσήμανε ότι οι συγκυρίες σήμερα στην παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολες και η Κύπρος κάτω από την πίεση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και της ανάγκης το κράτος να παρέμβει και να στηρίξει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, θα χρειαστεί να βγει στις αγορές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε, εάν το αξιόχρεο της ΚΔ είναι κάτω από επενδυτική βαθμίδα, οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα θα είναι μεγάλες καθώς, όπως επισήμανε, «θα επηρεαστεί δυσμενώς η έκδοση χρέους».

Είναι ενδεικτικό ότι στην ετήσια του έκθεση το ΔΝΤ (World Economic Outlook), προέβλεψε ότι περίπου το 30% των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023.

Η αγορά ομολόγων δέχεται μεγάλες πιέσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων, επηρεάζουν και την Κύπρο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4%, από 2,563%  που ήταν πριν από δύο μήνες, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στις 313 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ καθώς και παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν το πως διαμορφώνεται το διεθνές οικονομικό κλίμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολιτικούς να προστατεύσουν την αξιοπιστία της χώρας, ως κόρη οφθαλμού και να μην τη θέτουν σε κίνδυνο.

Σημείωσαν ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο από τον Ιούνιο του 2020, επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στέλνουν επιπρόσθετα λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό, για τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Η τρόικα και οι θεσμοί στην ΕΕ, είναι σαφείς ως προς τις συνεχείς αναστολές του νόμου περί εκποιήσεων.

Το τί προσφέρουν, λένε, είναι ασφάλεια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ ταυτόχρονα πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που διέσωσε την Κύπρο από πτώχευση.

Του Λεύκου Χρίστου