You are here

Επιμένουν για δημιουργία δικαστηρίων εκποιήσεων

24/03/2023 06:11

Την πρόταση νόμου για τη δημιουργία δικαστηρίων εκποιήσεων προς εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών που σχετίζονται με δάνεια ή αξιόγραφα, επαναφέρουν στη Βουλή η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, με τη συνεργασία και της ΔΗΠΑ.

Ανάλογη πρόταση προώθησαν στη Βουλή το 2022 η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, ενώ παλαιότερα προηγήθηκε το ναυάγιο του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βουλή, με στόχο να πεισθεί η ΕΔΕΚ να υποστηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Η πρόταση νόμου καταψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με τις αρνητικές ψήφους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Η νέα πρόταση νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τροποποιεί τον περί δικαστηρίων νόμο, ώστε στη δικαιοδοσία του επαρχιακού δικαστηρίου να υπαχθεί νέα ειδική δικαιοδοσία εκδίκασης διαφορών που προκύπτουν από, ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.

Συγκεκριμένα προτείνεται η εκδίκαση διαφορών οι οποίες προκύπτουν μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή αναφορικά με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση ή υπέρβαση και η οποία έχει τερματισθεί, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαφορά μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή ή οποία αφορά την πιστωτική διευκόλυνση, τις συναφείς εγγυήσεις ή/και εξασφαλίσεις.

Προτείνεται όπως εκδικάζονται επίσης, υποθέσεις πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου το οποίο αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης σύμφωνα με το πλαίσιο εκποιήσεων, καθώς επίσης, υποθέσεις αξιογράφων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία αποκτήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2008, μέχρι και το Μάρτιο του 2013.

Προβλέπεται ακόμα, η εκδίκαση οποιασδήποτε αγωγής ή αίτησης περιλαμβανομένης έφεσης κατά οποιασδήποτε διαταγής, γνωστοποίησης ή απόφασης του διευθυντή κτηματολογίου, σε σχέση με τις προβλεπόμενες διαφορές, ανεξαρτήτως του ποσού της επίδικης διαφοράς και της αξίας του ακινήτου.

Παράλληλα, τίθεται χρονικό περιθώριο 60 ημερών για την εξέταση αιτήσεων ή εφέσεων που καταχωρίζονται στο επαρχιακό δικαστήριο, ενώ η προτεινόμενη νομοθεσία αφορά δανειολήπτες, περιλαμβανομένων εγγυητών, παρόχων εξασφάλισης και ενυπόθηκων οφειλετών.

Η πρόταση περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, με βάση τις οποίες, υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου, κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων του τροποποιητικού νόμου και αφορούν τα προβλεπόμενα θέματα, παραπέμπονται για συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και έκδοση απόφασης ενώπιον δικαστών, οι οποίοι ορίζονται με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία, νοουμένου ότι η ακρόαση της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνεται, οι υποθέσεις συνεχίζονται και αποπερατώνονται στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου αυτές εκκρεμούν.

Της Μαρίας Χαμπή