You are here

Γλυτώνουν την πρώτη κατοικία 4 χιλ. νοικοκυριά

16/11/2022 09:21

Γύρω στις 4 χιλ. ευάλωτα, κυρίως νοικοκυριά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιληφθούν στο πολυσυζητημένο σχέδιο Mortgage to rent, ενοίκιο έναντι δόσης, μέσω του οποίου θα προστατευθεί η πρώτη τους κατοικία.

Ο Γιώργος Παντελή, Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο του κρατικού ιδρύματος, εξήγησε ότι είναι κάπως δύσκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή από το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των Εταιρειών Διαχείρισης Εξαγοράς Πιστώσεων, πόσα νοικοκυριά θα είναι δυνητικά δικαιούχοι του σχεδίου.

«Ωστόσο, πρόσθεσε, «εκ πρώτης όψεως και δεδομένου ότι θα σταθμιστούν μόνο οι αξίες της πρώτης κατοικίας, υπολογίζουμε ότι τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα είναι μεταξύ 3 χιλ. – 4 χιλ.».

Ο κ. Παντελή σχολίασε πως είναι σημαντικός αυτός ο αριθμός των δικαιούχων και επεσήμανε ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι μέχρι αρχές του έτους να οδηγηθούν τα σχετικά νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για υλοποίηση του σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στο διαδικαστικό μέρος του σχεδίου, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το προσχέδιο που έχει σταλθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της ΕΕ, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

«Υποβάλλονται τεχνικής φύσεως ερωτήματα από τους τεχνοκράτες της ΓΔΑ τα οποία έχουν σχέση με την ανταλλαγή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ δανειολήπτη και επηρεαζόμενου τραπεζικού ιδρύματος.

«Είναι ερωτήματα τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών, τις αξίες που θα πρέπει να έχουν τα ακίνητα και η ανταλλαγή των περιουσιακών αυτών στοιχείων», σημείωσε.

«Είναι μείζονα θέματα που επηρεάζουν την ουσία του κοινωνικού σχεδίου προστασίας πρώτης κατοικίας», επεσήμανε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.

Στόχος του κράτους, πρόσθεσε ο κ. Παντελή, είναι μέσα από αυτό το σχέδιο να καλυφθούν όσο περισσότερα ευάλωτα κυρίως νοικοκυριά που με βάση τα κριτήρια δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης

Εξήγησε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την ΓΔΑ της Κομισιόν, χαράσσεται η ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής για τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε νοικοκυριού.

«Ευελπιστούμε όντως ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει κατάληξη, με την ευχή αρχές του νέου έτους να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε το σχέδιο σε εφαρμογή», ανέφερε.

Προκαλεί προβλήματα η αναστολή εκποιήσεων

Ο κ. Παντελή κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναστείλει εκ νέου την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.

«Προκαλεί πολλαπλά προβλήματα αυτή η απόφαση, για το συγκεκριμένο σχέδιο και για το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διενεργούν οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι», επεσήμανε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ και υπέδειξε:

«Οι Κυπριακές Αρχές θα πρέπει να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε χαλαρώσεις σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων».

Αυτή η σύσταση, πρόσθεσε, έχει διατυπωθεί από τους θεσμούς της ΕΕ και γραπτώς, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η StockWatch.

«Σίγουρα είναι κακή εξέλιξη η εν λόγω απόφαση του Νομοθετικού Σώματος», υποστήριξε.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει θεσπιστεί επί δεκαετίες ο κοινωνικός θεσμός που έχει να κάνει με την προστασία πρώτης κατοικίας, ο οποίος εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής πολλών κρατών της ΕΕ.

Ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, τυγχάνει διαχείρισης από τις τοπικές αρχές εδώ και πέραν του ενός αιώνα.

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε και για την επικείμενη αναπομπή από τον ΠτΔ του νόμου που ψήφισε η Βουλή για την αναστολή των εκποιήσεων, αναφέροντας πως στάλθηκε χθες επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας του να γνωματεύσει κατά πόσο προκρίνεται αναπομπή ή αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή.

Παρατήρησε ότι ο εν λόγω νόμος παρέχει καθολική αναστολή των εκποιήσεων, δεν είναι στοχευμένος και προκαλεί, κατά την άποψη του, αρκετά προβλήματα στην αγορά και ειδικότερα σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Ποιοι θα είναι κατά το πλείστο δικαιούχοι 

Μέσω του προγράμματος mortgage to rent, προβλέπεται ότι θα καλυφθούν αρκετές χιλιάδες ευάλωτων δανειοληπτών και συνταξιούχων πέραν των 65 ετών.

Δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι όσα φυσικά πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο.

Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν επίσης ευάλωτοι δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) των οποίων επίσης τα στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, λόγω χαμηλών σήμερα εισοδημάτων.

Σημαντική παράμετρος του σχεδίου θα είναι και η προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Του Λεύκου Χρίστου