You are here

Μετά τις εκλογές στη Βουλή οι εκποιήσεις

25/01/2023 06:42

Στις 20 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για να εξετάσει το ζήτημα των εκποιήσεων ακινήτων για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προειδοποιεί για έναρξη των πρώτων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κάτω των €350 χιλ. και μικρής επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών κάτω των €750 χιλ., από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο των εκποιήσεων δεν απέκλεισε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων (ΣΕΔΠ), με το διευθυντή του Βύρωνα Βύρωνος, να δηλώνει στη StockWatch, ότι μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τα μέλη του συνδέσμου θα χειριστούν ξεχωριστά και κατά την κρίση τους το ζήτημα.

Από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου αναφέρθηκε εξάλλου, ότι παραμένει σε ισχύ η δέσμευση για προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι και €350 χιλιάδες, αλλά και πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την προστασία μικρών επιχειρήσεων και αγροτεμαχίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση της StockWatch από το Υπουργείο Οικονομικών, ακόμα δεν έχει ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για την υλοποίηση του πολυσυζητημένου σχεδίου «mortgage to rent» - ενοίκιο έναντι δόσης, μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι θα προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

Παράλληλα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους υποψηφίους προέδρους της Δημοκρατίας, Αντρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου μεταξύ άλλων θα ζητηθούν δεσμεύσεις αναφορικά με το θέμα της εκποίησης πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την πλευρά τους τα κόμματα στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ολιστική ρύθμιση του ζητήματος, καθώς οι συνεχείς αναστολές των εκποιήσεων δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους καθώς επωφελούνται και κατηγορίες δανειοληπτών που δεν θα έπρεπε να τυγχάνουν προστασίας, όπως π.χ. οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών και τη θέσπιση νομοθεσίας που θα κατοχυρώνει τους δανειολήπτες.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, εκφράζουν προβληματισμό εάν θα ήταν εφικτό να προχωρήσουν άμεσα σε νέα αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να εγκριθεί το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, αλλά και η Βουλή να εξετάσει και να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει κατά πολύ μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να συνέλθει η Βουλή για να εγκρίνει νέα επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Μάλιστα, κάποιοι επεσήμαναν ότι και να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής την αναστολή των εκποιήσεων, το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει εκ νέου το νόμο και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο, διαδικασία που θα διαρκέσει πέραν του ενός μηνός, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να προβούν σε άλλες ενέργειες για επίλυση του ζητήματος.

Σε υποδείξεις προς την επιτροπή Οικονομικών για το θέμα προέβη και ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, ο οποίος σε μακροσκελή επιστολή την οποία προώθησε στη Βουλή, αναφέρεται στους κινδύνους που προκύπτουν από τις συνεχείς αναστολές των εκποιήσεων.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι οι αναστολές των εκποιήσεων και οι προσωρινές λύσεις που υιοθετούνται, ανεβάζουν το κόστος δανεισμού καθιστώντας δυσκολότερη και ακριβότερη την πρόσβαση σε δανεισμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η λογική των προσωρινών λύσεων, έχει αρχίσει να λαμβάνεται υπόψη στις εκτιμήσεις οργανισμών που αξιολογούν την κυπριακή οικονομία.

Με εκποιήσεις στην πρώτη συνεδρία μετά τις εκλογές

Μιλώντας στη StockWatch η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι το ζήτημα των εκποιήσεων θα βρίσκεται στην ατζέντα της επιτροπής Οικονομικών, κατά την πρώτη συνεδρία της, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται η επιτροπή Οικονομικών να συνεδριάσει στις 20 Φεβρουαρίου, όπου όπως είπε, μετά από συζήτηση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, αλλά και συνεργασία, να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση του προβλήματος, η οποία να τυγχάνει και της έγκριση από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

«Σφάλμα» χαρακτήρισε την αναστολή εκποιήσεων ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του δεν ψήφισε ούτε προηγούμενες φορές υπέρ της αναστολής εκποιήσεων.

Αναφέρθηκε σε συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών για να μην εκποιηθεί καμία περιουσία πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών.

«Η πληροφόρηση που έλαβε η Βουλή από τις αρμόδιες αρχές είναι ότι ασχέτως αποστολής επιστολών, τις οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται, οι αιτήσεις (σχέδιο Εστία) που βρίσκονται στα χέρια του κράτους καλύπτονται από την αναστολή, όπως πρόσθεσε. 

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε επίσης ότι η καλύτερη θεραπεία του προβλήματος, είναι η ανάπτυξη, γι’ αυτό και το κόμμα του υποστηρίζει τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης που από τη μια καταφέρνουν να οδηγούν την οικονομία σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και από την άλλη παρέχουν στοχευμένη στήριξη εκεί και όπου πρέπει, όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι όπως είναι διαμορφωμένο το περιβάλλον παραμένει εχθρικό και οι δανειολήπτες απροστάτευτοι και είπε ότι θα πρέπει όλα τα δεδομένα να τεθούν στο τραπέζι για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της παράτασης για αναστολή των εκποιήσεων, είπε ότι επικρατεί προβληματισμός στο κόμμα του καθώς σε ενδεχόμενο έγκριση της, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει το νόμο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τύχει ολικής επίλυσης. «Θα πρέπει να αγγίξουμε την ουσία των νομοθεσιών και να επιφέρουμε αλλαγές που θα προστατεύσουν τους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στη θέσπιση πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, μέχρι την έλευση του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης, αλλά και τη θέσπιση νομοθεσίας για την ολιστική επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ακόμα ότι πρέπει να βρεθεί οριστική λύση του προβλήματος και επεσήμανε ότι θα πρέπει να προστατευθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον άξονα της κυπριακής οικονομίας, πέραν από την κύρια κατοικία.

Πρέπει να δούμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης πώς σκοπεύει να επιλύσει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε στη StockWatch ότι εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ζητήθηκε έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών.

«Θεωρούμε ότι μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής και την ψήφιση πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών θα υπάρξει κενό, με αποτέλεσμα αρκετοί δανειολήπτες να βρεθούν εκτεθειμένοι στα τραπεζικά ιδρύματα και στις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

«Θέλουμε να διαφυλάξουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος της πρότασης τους είναι η παράταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης, αλλά και μέχρι τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένης προστασίας των δανειοληπτών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων θα πρέπει να μην προβούν σε καμιά ενέργεια για εκποίηση ακινήτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία για την αναστολή των εκποιήσεων, που ψήφισε η βουλή, μέχρι να ενημερωθούν για το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Δήλωσε ότι στο ενδεχόμενο που προβούν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας θα εξαναγκαστούν και οι ίδιοι να προβούν σε άλλες ενέργειες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, είπε από πλευράς του ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα δεδομένα με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους