You are here

«Ναι» υπό όρους στη διευκόλυνση αναδιαρθρώσεων

11/04/2022 16:35

Πρακτικές και άλλες δυσκολίες θα προκαλέσει η πρόταση νόμου που προβλέπει διευκολύνσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης δανείων, στην περίπτωση που υπάρχουν παρατυπίες στα υποθηκευμένα ακίνητα και είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από επαρχιακές Διοικήσεις, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, που εισηγούνται διορθώσεις στη διατύπωσή της.

Η πρόταση των βουλευτών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Σταύρου Παπαδούρη συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Σύνδεσμο Τραπεζών να προτείνουν όπως αλλάξει η διατύπωσή της.

Αναδιατύπωση για αποφυγή προβλημάτων θέλουν τράπεζες, ΥΠΕΣ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένσταση ως προς την πρόταση νόμου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνει αναδιατύπωση σε πρόνοιες της, ώστε η μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, να αφορά μόνο σε μεταβίβαση σε δανειστή.

Σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα  διατεθούν στην αγορά πολλά ακίνητα με πιστοποιητικά απαγορεύσεων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς την πρόταση νόμου, με την ανώτερη λειτουργό του Συνδέσμου να σημειώνει πως αυτή «δεν εξυπηρετεί το σκοπό της που είναι η διευκόλυνση ολοκλήρωσης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και διευθέτησης υποχρεώσεων δανειοληπτών έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Πρόσθεσε ότι ο νόμος, ως τροποποιείται επιτρέπει μεν στους δανειολήπτες να συμπεριλάβουν ακίνητα τους με απαγόρευση στον τίτλο (λόγω παρατυπιών)  για σκοπούς αναδιάρθρωσης  δανείων, αλλά δεν επιτρέπει μετέπειτα μεταβίβαση των εν λόγων ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτα πρόσωπα.

Σημείωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποθαρρύνονται λόγω ουσιαστικών πρακτικών και άλλων δυσκολιών, από το να αποδέχονται την συμπερίληψη τέτοιων ακινήτων στα πλαίσια αναδιάρθρωσης ή διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι παρατυπίες είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να διορθωθούν.

Ως εκ τούτου, είπε ότι  για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η υποβοήθηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης δανείων, ενδείκνυται η τροποποίηση να γίνει με την ίδια διατύπωση για την μεταβίβαση ή και υποθήκευση που διενεργείται με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Προτείνουν μεγαλύτερη διάρκεια της ρύθμισης

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εισηγείται όπως η σχετική τροποποίηση έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ούτως ώστε να δοθεί αρκετό χρονικό διάστημα αφενός να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό περισσότερες αναδιαρθρώσεις και αφετέρου για να διατεθούν τα ακίνητα σε ενδιαφερόμενους αγοραστές εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει ο νόμος.

Η πρόταση νόμου προβλέπει τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε να υποβοηθηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους όπου υπάρχουν ακίνητα τα οποία είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση της Δημοκρατίας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι με την σχετική ρύθμιση διασφαλίζεται αφενός η αποφυγή κατάχρησης της νομοθεσίας κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, εις βάρος των προσώπων αλλά και Επαρχιακών Διοικήσεων προς όφελος των οποίων επενεργεί το εμπράγματο βάρος και αφετέρου παρέχεται περαιτέρω προστασία στους οφειλέτες των οποίων τα ακίνητά είναι επιβαρυμένα με εμπράγματο βάρος από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση.

Επί της αρχής, βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΔΗΠΑ δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής ότι θα στηρίξουν την πρόταση νόμου αφού τύχει κάποιων διορθώσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, θετικά βλέπει την πρόταση και ο ΔΗΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους