You are here

Όχι τραπεζών στην αναστολή εκποιήσεων

13/07/2022 14:49

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών διαφωνεί με την πρόταση Νόμου για τροποποίηση του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου, αναφορικά με την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΠΙ) και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την ίδια ώρα, προστίθεται, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε αρμόδιες αρχές και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας μας. 

Πέραν των πιο πάνω ο Σύνδεσμος Τραπεζών θεωρεί ότι η ψήφιση της Πρότασης Νόμου ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και το εγχώριο, τραπεζικό σύστημα ως ακολούθως:

  1. Πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ιδίως σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.
  2. Καθυστερήσεις και επιπλοκές στις διαδικασίες απορρόφησης πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
  3. Ενδεχόμενο διαφοροποίησης των εποπτικών απαιτήσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
  4. Ενίσχυση της κουλτούρας μη αποπληρωμής οφειλών, η οποία ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών σημειώνει ότι οι εκποιήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν χωράφια και οικόπεδα (σε ποσοστό πέριξ του 75%) ενώ πρόκειται για υποθέσεις που χρονολογούνται και για πολλές εκ των οποίων έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η πολιτεία μέσω του Σχεδίου Εστία μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 1000 νοικοκυριά να ενταχθούν στο σχέδιο.

Επιπρόσθετα, τροχοδρομείται η εφαρμογή του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία ευάλωτων, οικονομικά, δανειοληπτών.

«Οι συχνές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν, το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά αντίθετα μεταθέτουν και παρατείνουν την ουσιαστική του», τονίζεται.

Όπως έγραψε η StockWatch, οι βουλευτές είναι κοντά σε συμφωνία για την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, αντί εξάμηνη όπως αρχικά προβλεπόταν στην πρόταση, ώστε με την επαναλειτουργία του σώματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να δοθεί ο χρόνος στη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα των εκποιήσεων.

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη, της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και της ΔΗΠΑ Αλέκο Τρυφωνίδη, προβλέπει την τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ισχύσει εκ νέου η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούσε κύρια κατοικία του χρεώστη η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €750 χιλ. και αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ., ανεστάλη μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.

Της Γεωργίας Χαννή