You are here

ΟΧΣ: Επιλέξιμοι το 70% δανειοληπτών για το σχέδιο Οικία

08/11/2022 16:22

Επιλέξιμοι είναι περίπου το 70% των δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, οι οποίοι απορρίφθηκαν από το Σχέδιο Εστία και παρουσιάζουν καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια τους, για συμμετοχή στο Σχέδιο Οικία, έτσι ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία τους.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), Βασιλική Βασιλείου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος της αποτελεσματικότητας του σχεδίου «Οικία» του Οργανισμού, σε σχέση με αιτητές που έχουν εγκριθεί για στεγαστική βοήθεια στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής, δήλωσε ότι περίπου το 70% όσων υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Οικία, είναι επιλέξιμοι.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, η κ. Βασιλείου είπε ότι έχουν ληφθεί αιτήσεις με υπόλοιπα 30 Σεπτεμβρίου, αξίας €128 εκατ. εκ των οποίων το 74% είναι επιλέξιμα και το 15% μη επιλέξιμα.

Πρόσθεσε, ότι η διαδικασία εξέτασης των δανείων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ ανέφερε ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια προχωρεί η αξιολόγησης βιωσιμότητας ή μη.

Σημείωσε ότι για δάνεια €5 εκατ., οι δανειολήπτες έχουν δηλώσει πρόθεση πλήρους εξόφλησης τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός, Διονύσης Διονυσίου είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι, το σχέδιο Οικία είναι συμπληρωματικό του σχεδίου Εστία, σημειώνοντας ότι, γι’ αυτό υπήρχαν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο κ. Διονυσίου υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι έχει εγκριθεί επέκταση του σχεδίου Οικία μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, σημειώνοντας ότι καλύπτει τις ομάδες του πληθυσμού που απορρίφθηκαν από άλλα σχέδια, λόγω ιδιαιτεροτήτων.

Ιωάννου: Βρίθουν καταχρηστικών ρητρών τα δάνεια ΟΧΣ

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε πρόνοιες του σχεδίου Οικία, σημειώνοντας ότι για όσους δανειολήπτες θα συμμετέχουν, αφαιρούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί ήδη, ενώ διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις υπερχρεώσεις εξαιτίας των καταχρηστικών ρητρών, οι οποίες, όπως είπε, βρίθουν στον συγκεκριμένο Οργανισμό.

Απαντώντας στον κ. Ιωάννου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι για όσους θα συμμετέχουν στο σχέδιο Οικία διαγράφονται οι τόκοι, εξηγώντας ότι ο δανειολήπτης θα καταβάλει από το αρχικό του δάνειο το υπόλοιπο του ποσού που δεν έχει αποπληρώσει ακόμα.

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ακόμα ότι όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο Οικία, είχαν υπολογισθεί στους 1948 οι επιλέξιμοι, με δάνεια ύψους €179 εκατ., εκ των οποίων υποβάλλαν αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο Οικία, 1223 δανειολήπτες, οι οποίοι χρωστούσαν συνολικά €129 εκατ.

Τι προνοεί το σχέδιο Οικία

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το σχέδιο Οικία σκοπεύει στην προστασία της κύριας κατοικίας και προορίζεται για υποβοήθηση πρωτοφειλετών που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα ή Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο) ή/και δάνεια με συγχρηματοδότηση του ΟΧΣ ή/και εξασφαλίζονται με οικόπεδα, που παραχώρησε το κράτος σε δικαιούχους στα πλαίσια της στεγαστικής του πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Οικία δίδεται η ευχέρεια στους δικαιούχους πρωτοφειλέτες των δανείων αυτών, μετά από την υποβολή αίτησης να προχωρήσουν σε διευθέτηση των υπολοίπων των δανείων τους με αναδιάρθρωση του εναπομείναντος κεφαλαίου του δανείου, στα πλαίσια εφικτής και βιώσιμης λύσης, σε πλήρη αποπληρωμή του εναπομείναντος κεφαλαίου ή με συνδυασμό των πιο πάνω (εφάπαξ ποσό και αναδιάρθρωση του υπολοίπου).

Το σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Αυγούστου 2021 και έτυχε τροποποίησης στις αρχές του έτους, ώστε να παραταθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022.  Σημειώνεται, ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Σχέδιο λήγουν στις 30 Απριλίου 2023.

Επίσης έτυχε τροποποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε το συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτητή για τα έτη 2019 και 2020 να μην υπερβαίνει ανά έτος τις €60 χιλ. για οικογένεια με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα άτομα, τις €55 χιλ. για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα άτομα, τις €50 χιλ. για οικογένεια με δυο εξαρτώμενα, τις €45 χιλ. για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο, τις €35 χιλ. για οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα και τις €20 χιλ. για μονήρη νοικοκυριά.

Της Ελένης Χαραλάμπους