You are here

Παίζουν κορώνα γράμματα το αξιόχρεο της χώρας

11/11/2022 07:13

Η απόφαση χθες της πλειοψηφίας της Βουλής να επεκτείνει για άλλους τρεις μήνες την αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2023, θωρακίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκθέτει την αξιοπιστία της χώρας, θέτει σε κίνδυνο τόσο το αξιόχρεο της, όσο και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των €85 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είναι μία απόφαση η οποία δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Αντίθετα, προκαλεί αρνητικές συνέπειες δεδομένου και της αξιολόγησης του πρώτου αιτήματος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης για χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία κορυφώνεται την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών θεμάτων της ΕΕ», σχολίασε στη StockWatch ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς, οικονομολόγοι, αξιωματούχοι θεσμών και εποπτικών αρχών, εκφράζουν αγωνία καθώς το σκηνικό που στήνει, κατά την έκφραση τους, η Βουλή με τις διαδοχικές αναστολές ενός νόμου που αποτέλεσε προαπαιτούμενο από τους διεθνείς πιστωτές για να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία από τη δημοσιονομική και τραπεζική κρίση του 2013, ενδεχομένως να οδηγήσουν εκ νέου την Κύπρο εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Την ανησυχία του, το αξιόχρεο της Κύπρου να βρεθεί εκτός επενδυτικής βαθμίδας, εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς και ο ΥΠΟΙΚ ο οποίος επισημαίνει:

«H απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής πλήττει πολύ περισσότερο την αξιοπιστία της Κύπρου στους επενδυτές που συνεισέφεραν τόσο πολύ, λόγω της εμπιστοσύνης που επέδειξαν στην κυπριακή οικονομία, ώστε από τη μια να έχουμε αυτή την ανάπτυξη και από την άλλη να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση» και προσθέτει:

«Περιττό να πω ότι δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές, πλήττουν την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έναντι των διεθνών οίκων αξιολόγησης».

Οι βουλευτές κλείνουν μάτια και αυτιά

Η Βουλή, είχε χθες ενώπιον της δύο σημαντικές εξελίξεις που έδιναν face saving στα πέντε μέλη του Σώματος που ετοίμασαν την πρόταση νόμου για το περαιτέρω πάγωμα των εκποιήσεων.

Η μία ήταν η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχέση με τα νομοσχέδια του προγράμματος Mortgage to Rent, ενοίκιο αντί δόσης που θα κατατεθούν στη Βουλή και η δεύτερη, είναι η δέσμευση του Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων (ΣΕΔΠ) να μην προχωρούν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μάλιστα ο ΣΕΔΠ έκανε και ένα επιπρόσθετο βήμα. Υιοθέτησε τον κατάλογο με τις 18 κατηγορίες ευάλωτων ατόμων και ομάδων του πληθυσμού που είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της στήριξης του κράτους σε ότι αφορά τους ακριβούς λογαριασμούς της ΑΗΚ.

«Θα μπορούσε η Βουλή να μην αγνοήσει τη δέσμευση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων η οποία ήταν ξεκάθαρη ότι δεν θα προβαίνουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ως κυβέρνηση θα πράξουμε ότι είναι δυνατό ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

Ξέχασαν πως η χώρα βγήκε από το μνημόνιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε χθες ένα μπάχαλο. Οι αντεγκλήσεις έδιναν και έπαιρναν, μεταξύ μάλιστα και των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με στόχο να πειστούν οι βουλευτές που εμμένουν στις διαδοχικές αναστολές του νόμου για τις εκποιήσεις και οι οποίοι αγνοούν τις επιπτώσεις κατά της αξιοπιστίας της χώρας, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, έστω και αν το κόμμα του ήταν στην περίοδο του μνημονίου, στην αντιπολίτευση, στήριξε μαζί με τον ΔΗΣΥ και σε κάποιες περιπτώσεις και με τη σύμφωνο γνώμη της ΕΔΕΚ, τα μνημονιακά νομοσχέδια που έβγαλαν την Κύπρο μέσα σε τρία χρόνια, εκτός οικονομικού προγράμματος, έφεραν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, επανάκτησε την εμπιστοσύνη της στις αγορές, βελτίωσαν τα δημόσια οικονομικά και σταθεροποίησαν το τραπεζικό σύστημα.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα όμως, ήταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία και στους θεσμούς, μία εμπιστοσύνη, που κατά πολλούς παράγοντες της αγοράς διακυβεύεται όσο ποτέ άλλοτε, μάλιστα και σε μία συγκυρία αρνητικών εξελίξεων και αβεβαιότητας που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πρωτοφανής πληθωρισμός.

Κλονίζεται η επενδυτική βαθμίδα

Η Κύπρος βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους αξιολόγησης, πλην των Moody’s, οι οποίοι παρά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, συνεχίζουν να διατηρούν την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί στην κατηγορία των σκουπιδιών, πέραν των πολλών αρνητικών επιπτώσεων, η έξοδος πλέον στις αγορές για δανεισμό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς, ήδη η απόδοση του κυπριακού ομολόγου ανεβαίνει ανησυχητικά.  

Η αγορά ομολόγων δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Το 10ετές κυπριακό ομόλογο ξεπερνά το 4%, από 2,563%  που ήταν πριν από δύο μήνες, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στις 313 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αβεβαιότητα παγκοσμίως εντείνεται και είναι ενδεικτική η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ (World Economic Outlook), που προέβλεψε ότι περίπου το 30% των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023.

Του Λεύκου Χρίστου