You are here

Πιέσεις τραπεζών χωρίς αντίκρισμα

26/09/2017 07:01
Αυξημένες πιέσεις μέσω των διαδικασιών εκποίησης ασκούν οι τράπεζες, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού μόλις ένα μικρό ποσοστό των ακινήτων που τίθενται σε πλειστηριασμό εκποιούνται.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία που κατέθεσε η Κεντρική Τράπεζα στη βουλή, οι τράπεζες ενισχύουν τις πιέσεις τον τελευταίο καιρό με αύξηση του αριθμού των επιστολών που αποστέλλονται για πρόθεση πώλησης ενυπόθηκων ακινήτων αλλά και με τον προγραμματισμό περισσότερων πλειστηριασμών.

Ωστόσο τα αποτελέσματα εξακολουθούν να παρουσιάζονται απογοητευτικά για τις τράπεζες καθώς, μόνο μια μικρή μερίδα των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει, φαίνεται να καταλήγουν τελικά σε εκποίηση ενώ, ο αντίκτυπος στις αναδιαρθρώσεις δανείων δεν παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία των εκποιήσεων μόλις 57 ακίνητα έχουν πωληθεί από τα 3.136 για τα οποία στάλθηκαν επιστολές από τις τράπεζες, μόλις το 1,8%.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχει γίνει επίδοση ειδοποίησης στους ενυπόθηκους οφειλέτες για πρόθεση πώλησης διπλασιάστηκε στις 791 από 389 το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Από το σύνολο των επιστολών που στάλθηκαν μέχρι στιγμής 1625 αφορούν εκποίηση αγροτεμαχίων και 520 οικόπεδα. Πρώτες κατοικίες αφορούσαν 105 επιστολές.

Όσον αφορά τα ακίνητα για τα οποία έχει οριστεί ημερομηνία πώλησης μέσω πρώτου πλειστηριασμού ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1.375.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τα ακίνητα για τα οποία έχει οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού έφτασαν τα 477 από 365 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση.

Παρά τις χιλιάδες απειλητικές επιστολές των τραπεζών και τους εκατοντάδες πλειστηριασμούς που έχουν οριστεί, οι πραγματικές πωλήσεις ανέρχονται σε μερικές δεκάδες από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία. Στο σύνολο των ανακοινωθέντων πλειστηριασμών, τα 57 ακίνητα που έχουν εκποιηθεί μέχρι στιγμής, αντιστοιχούν περίπου στο 4%.

Εντούτοις, η αύξηση στους πλειστηριασμούς φαίνεται να έχει ενισχύσει το βαθμό επιτυχίας των τραπεζών σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα, αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2017 πωλήθηκαν 31 τεμάχια έναντι 6 το πρώτο τρίμηνο του 2017 και 8 το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Τα δεδομένα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση στον δεύτερο πλειστηριασμό, αφού το δεύτερο τρίμηνο εκποιήθηκαν μόλις 5 τεμάχια με αυτό τον τρόπο.

Οι τράπεζες πωλούν κυρίως χωράφια με πλειστηριασμούς και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, καμία πρώτη κατοικία.

Πάντως η αύξηση των πιέσεων σε σχέση με τις εκποιήσεις, δεν φαίνεται να αντανακλάται στα στοιχεία που παραθέτει η ΚΤ σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Όσον αφορά στο συνολικό ύψος των αναδιαρθρώσεων δανείων, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στα €10,7 δισ. από €10,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου του 2017, παρουσιάζοντας μείωση.

Το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων ανέρχεται σε 28,9% των δανείων €37,1 δισ. που παραχωρήθηκαν στην εγχώρια οικονομία. Το αντίστοιχο ποσοστό μέχρι τον Μάρτιο 2017 βρισκόταν στο 29%.

Το μεγαλύτερο ύψος αναδιαρθρώσεων σημειώνεται στην Τρ. Κύπρου (€5,9 δισ.) και ακολουθεί η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (€2,7 δισ.) και η Ελληνική Τάπεζα (€904,7 εκ.).




















Της Μαρίας Χαμπή