You are here

Πρόεδρος: Δεν χρειάζονται και οι «56» για ολομέλεια

08/04/2015 11:07
Προειδοποίηση στη βουλή για τη συζητούμενη αναβολή της ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλο-οφειλετών.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι το ταξίδι του στο εξωτερικό στις 17 του μηνός γίνεται για σκοπούς που αφορούν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να είμαι εχθρικός προς οιονδήποτε, αλλά να εκφράσω την απογοήτευση μου».

Λόγω της απουσίας του προέδρου, ο πρόεδρος της βουλής και βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δεν θα μπορεί να ψηφίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει οριακή πλειοψηφία, αντί ισοψηφία μεταξύ των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν και θα καταψηφίσουν τους πέντε νόμους για την αφερεγγυότητα.

Ο κ. Ομήρου ζήτησε να αναβληθεί η ολομέλεια ώστε να μπορεί να ψηφίσει.

«Αρχίσαμε πλέον ένα μηχανισμό συνωμοσιολογίας ωσάν να πρόκειται για ένα νόμο που αφορά το ποιος κερδίζει από κομματικής πλευράς. Και δεν παρακολουθούν ότι η προσπάθεια επιτυχίας απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας που διασφαλίζει πλήρως τις ευάλωτες ομάδες, στο τέλος πλήττει την ίδια την Κύπρο», είπε σήμερα ο πρόεδρος.

«Είναι πρωτόγνωρο να ακούω ότι για να γίνει ψηφοφορία ή συνεδρία της βουλής θα πρέπει να είναι και οι 56 βουλευτές παρόντες. Είστε στην Κύπρο, ζείτε στην Κύπρο, πότε αναβλήθηκε συνεδρία του Σώματος διότι δεν ήταν και οι 56 παρόντες; Αλλά θα ρωτήσω και κάτι και ας προβληματιστούν όσοι μεθοδεύουν μέσα από σκοπιμότητες την καταψήφιση ή την αναβολή: Εάν την επόμενη φορά που θα αναβληθεί θα απουσιάζουν βουλευτές που υποστηρίζουν την ψήφιση του νόμου, τι θα γίνει; Θα αναβάλλεται μέχρι να είναι και οι 56 εδώ και θα εγκαταλείψουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η βουλή; Νομίζω περισσότερη σοβαρότητα απαιτείται από όλους.

Αντιλαμβάνομαι είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο. Έχει ήδη επενεχθεί σωρεία τροποποιήσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Τι προέχει αυτή τη στιγμή; Βρισκόμαστε εκτός προγράμματος από το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε ένα σωρό πλεονεκτήματα που δημιουργούνται μέσα από τη θέσπιση της νομοθεσίας, όπως διαμορφώθηκε με τις παρεμβάσεις των κομμάτων. Τι προσπαθούν κάποιοι; Ποιού τα συμφέροντα στην πράξη – και λυπούμε που υποχρεώνομαι πια να μιλώ με τον τρόπο που μιλώ – επωφελούνται από αυτή την αναβολή και τη συνεχή καθυστέρηση; Ποιοί άλλοι από τους μεγαλοφειλέτες; Ποιοί αρνούνται να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους;

Χάριν ενημέρωσης σας λέω ότι από τις συναντήσεις που είχα με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι οι ευάλωτες ομάδες οι οποίες προστατεύονται πλήρως και θα προστατευθούν πλήρως και νομοθετικά και στην πράξη.

Συνεπώς καλώ όλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια αυτοκαταστροφής. Έχουμε κατορθώσει πολλά, υπολείπονται περισσότερα. Χρειάζεται η βοήθεια όλων. Οι δογματισμοί δεν ωφελούν κανένα».