You are here

Προχωρούν στο επόμενο βήμα για αλλαγές στις εκποιήσεις

25/04/2023 06:31

Ομαδοποίηση των προτάσεων νόμου με κοινή φιλοσοφία και κατάθεση δύο με τριών κοινών προτάσεων αντί των 19 που βρίσκονται σήμερα ενώπιον της, οι οποίες αφορούν σε ρύθμιση των διαδικασιών εκποιήσεων ακινήτων, αποφάσισε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Παρά τη διαφωνία που εξέφρασαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, για την υιοθέτηση 17 προτάσεων που κατέθεσαν βουλευτές για το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, εντούτοις η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε τα κόμματα με κοινής φιλοσοφίας προτάσεις να προχωρήσουν σε διάλογο, ώστε να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον της σε 15 μέρες, ώστε να προωθηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Στο τραπέζι του διαλόγου, έπεσε και πρόταση για τη σύσταση υποεπιτροπής αποτελούμενης από ένα εκπρόσωπο του κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος, η οποία θα συνέλθει ώστε να επιχειρηθεί να εξευρεθούν συγκλίσεις για το ζήτημα των εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί διαφωνία σε σχέση με τις προτάσεις Νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των εκποιήσεων, από τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ).

Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε χθες η StockWatch σε γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών, ο ΣΤΚ ανέφερε ότι η ψήφιση τους θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πιστοληπτική διαβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Στο τραπέζι 15 προτάσεις, 4 αποσύρθηκαν

Σημειώνεται ότι ενώπιον της επιτροπής παραμένουν 15 προτάσεις νόμου, καθώς τέσσερις προτάσεις που αφορούσαν σε αναστολή εκποιήσεων αποσυρθήκαν χθες. Στο τραπέζι παραμένει η πιο πρόσφατη πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

Επίσης, πέντε προτάσεις που αφορούν στην πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη και δύο προτάσεις για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, παρότι ο ίδιος σε παρέμβαση του στη χθεσινή συνεδρία δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για τη σχετική ρύθμιση, καθώς το γραφείο του είναι υποστελεχωμένο.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος στηρίζει την σχετική νομοθετική ρύθμιση, έχει ενημερώσει ήδη τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλος Ιωάννου, ότι προτίθεται να στελεχώσει άμεσα το γραφείο του με το απαραίτητο προσωπικό που θα επιλαμβάνεται των σχετικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ιωάννου αντιπρότεινε όπως σε πρώτο στάδιο, η ΚΕΔΙΠΕΣ και Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, που είναι κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης, αποδεχτούν τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του, χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Πράσινο σε δύο προτάσεις

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής, ότι συμφωνούν με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, η οποία προνοεί σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, να αποστέλλεται και τυποποιημένη αναλυτική πληροφόρηση για την εξέλιξη του δανείου στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης.

Ανέφεραν ωστόσο, ότι η πρόταση δεν είναι αποδεκτή ως έχει, αλλά πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια περαιτέρω επεξεργασία της.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ είπε ότι αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας επίσης ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης και επεξεργασίας.

Πρόκειται για πρόταση που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δανειολήπτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης αντί της καταναγκαστικής αξίας πώλησης του ακινήτου που συνήθως ορίζεται από τις τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθεί.

Στο σφυρί δεκάδες πρώτες κατοικίες

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, η διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Τζένη Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι μετά τη λήξη της τελευταίας αναστολής πλειστηριασμών στις αρχές του έτους, ο σύνδεσμος γίνεται αποδέκτης δεκάδων παραπόνων για παραλαβή επιστολών για εκποίηση κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Εκ μέρους του Κινήματος «Ενεργώ», ο Λευτέρης Γεωργίου έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου στην Επιτροπή, με το Υπουργείο Οικονομικών να μην ξέρει που πατά, κατά την έκφρασή του και να λέει τα ίδια χωρίς να δώσει λύση.

Την ίδια στιγμή, είπε, «που έξω μυρίζει μπαρούτι» και οικογένειες είναι στο δρόμο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται σε ξενοδοχεία και πληρώνει το κράτος γι’ αυτές 160 ευρώ το βράδυ. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές να βρουν άμεσα λύσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους