You are here

Προς μηδενισμό τελών μεταφοράς δανείων

02/06/2015 11:09
Προς μηδενισμό οδηγούνται κάποια τέλη όταν μεταφέρονται τα δάνεια από τη μια τράπεζα στην άλλη, σύμφωνα με δύο κοινές προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών τοποθετήθηκαν ομόφωνα επί των προτάσεων νόμου και αποφάσισαν όπως στις 11 Ιουνίου οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, τροποποιείται ο νόμος περί κτηματολογικού και χωρομετρικού τμήματος τέλη και δικαιώματα ( τέλη και δικαιώματα), έτσι ώστε να μην επιβάλλεται ή να εισπράττεται τέλος πάνω στο ποσό της αρχικής σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης σε περίπτωση που η υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα ο ενυπόθηκος οφειλέτης συστήνει για το ίδιο σκοπό νέα υποθήκη επί του ίδιου ακινήτου, είτε με τον ίδιο, είτε με άλλο ενυπόθηκο δανειστή.

Επίσης μηδενίζονται τα τέλη στις περιπτώσεις που η υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα, ο ενυπόθηκος οφειλέτης συστήνει, για τον ίδιο σκοπό, νέα υποθήκη επί του ίδιου ακινήτου, με τον ίδιο ενυπόθηκο δανειστή και το ποσό της νέας υποθήκης, εξαιρουμένου κάθε δεδουλευμένου ή μη δεδουλευμένου τόκου για κάθε μια των περιπτώσεων είναι το ίδιο ή μικρότερο από το ποσό της υποθήκης που ακυρώνεται.

Την ίδια τύχη θα έχουν τα τέλη σε περίπτωση μεταβίβασης υποθήκης από γονέα προς τέκνο για το ποσό που αυτός δανείστηκε βάσει της υποθήκης, το οποίο παραμένει απλήρωτο κατά την ημέρα κατά την οποία διενεργείται η μεταβίβαση καθώς και στις περιπτώσεις μεταβίβασης υποθήκης διαφορετικά παρά τον γονέα προς το τέκνο για το ποσό που αυτός δανείστηκε δυνάμει της υποθήκης, το οποίο παραμένει ακόμη απλήρωτο κατά την ημέρα την οποία διενεργείται η μεταβίβαση.

Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί χαρτοσήμων, έτσι ώστε στις περιπτώσεις όπου υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα συστήνεται νέα υποθήκη για τον ίδιο σκοπό επί του ίδιου ακινήτου, είτε υπέρ του ίδιου, είτε υπέρ του άλλου ενυπόθηκου δανειστή, η αξία του χαρτοσήμου να είναι μηδενική.

Όπως εκτιμούν οι εισηγητές των προτάσεων νόμου Μάριος Μαυρίδης και Μαρία Κυριακού του ΔΗΣΥ και ο Πάμπος Παπαγεωργίου του ΑΚΕΛ, με τον μηδενισμό των τελών θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση έναντι των τραπεζών.

Επίσης εκτιμούν πως το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου εξήγησε πως σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης βρει καλύτερους όρους δανείου, θα μπορεί να μεταφέρει το δάνειο του σε άλλη τράπεζα χωρίς να χρεωθεί τέλη χαρτοσήμων και υποθηκευτικά.

Είπε επίσης πως έλαβαν παράπονα από δανειολήπτες ότι παρά τη μείωση στα καταθετικά επιτόκια, δεν υπήρξε σημαντική μείωση στα δανειστικά επιτόκια με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι παγιδευμένοι.

Σημείωσε πως με τις προτάσεις νόμου θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως σε άλλες χώρες η μεταφορά δανείων είναι διαδεδομένη με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μειώνουν τα δανειστικά επιτόκια.

Με τις προτάσεις, εξήγησε, οι τράπεζες θα προσφέρουν καλύτερα επιτόκια, επισημαίνοντας πως δεν επηρεάζεται η σύμβαση που συνάφθηκε μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Είπε πως για ένα δάνειο ύψους €200 χιλ., οι δανειολήπτες πληρώνουν χαρτόσημα €800-1000, ενώ τα υποθηκευτικά ανέρχονται στο 1% , επισημαίνοντας ότι με την πρόταση θα μεταφέρεται το δάνειο με μηδενικά τέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη οι προτάσεις νόμου αποτελούν καινοτομία και δεν είναι αντισυνταγματικές.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου