You are here

Προς πάγωμα εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου

21/10/2022 06:33

Στο παρά πέντε, αναμένεται η Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσει με τη διαδικασία του κατ’ επειγόντως και να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα, την επέκταση της αναστολής της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων για άλλους τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται τη Δευτέρα πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η στοχευµένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων να παραταθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν και αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης και του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων προτίθενται να ψηφίσουν και βουλευτές του ΔΗΚΟ, παρότι δεν συνυπέγραψαν τη σχετική πρόταση νόμου.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, αφορμή για να ζητηθεί η εκ νέου παράταση της αναστολής των εκποιήσεων αποτελούν οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

«Δεδομένου ότι η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων λήγει την 31η Οκτωβρίου 2022 και το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους, κρίνεται αναγκαία η προώθηση της προτεινόμενης ρύθμισης, ώστε να παρασχεθεί προστασία στους δανειολήπτες», αναφέρουν στην εισηγητική έκθεση.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για έγκριση, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή τον προηγούμενο Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, αφορά στοχευµένα κύρια κατοικία µε εκτιμημένη αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη µε ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχιο η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνοκράτες των διεθνών πιστωτών που ολοκλήρωσαν στις 30 περασμένου Σεπτεμβρίου τον εξαμηνιαίο μεταμνημονιακό έλεγχο, προειδοποίησαν τις κυπριακές αρχές ότι εάν επεκταθεί η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού(ΓΔΑ) της ΕΕ το επικείμενο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για τη θέσπιση του προγράμματος ενοίκιο αντί δόσης.

Πληροφόρηση σε δανειολήπτες, εγγυητές

Στο μεταξύ, με άλλη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σκοπείται επίσης η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης.

Η εν λόγω πληροφόρηση θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε σχέση με τις απαιτήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορίσει τα προβλήματα, την υποβολή ενστάσεων και τις καθυστερήσεις και θα διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή ρύθμισης δανείων, αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους