You are here

Σήμερα τα νεότερα για το πάγωμα εκποιήσεων

30/11/2022 06:39

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη βρίσκεται από χθες το πρωί η συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάστηκε μετά από εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, αναφορικά με την τριμηνιαία αναστολή εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την προχθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σχετικά με την αναπομπή του προέδρου Αναστασιάδη, για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου για την αναστολή των εκποιήσεων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2023, ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, πρότεινε μετά από εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, την κατηγοριοποίηση των ομάδων δανειοληπτών που θα καλύπτονται από αυτή την αναστολή.

Ο βουλευτής των Οικολόγων επιφορτίστηκε μάλιστα με την αποστολή της σχετικής πρότασης στην Οικονομική Διευθύντρια Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτου, ώστε να προωθηθεί στον Πρόεδρο και στον ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την συμβιβαστική πρόταση που στάλθηκε στην κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο της μερικής αποδοχής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με συμπερίληψη των πιο κάτω κατηγοριών:

- Κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ., με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κριτήρια πλούτου που αναφέρονται για τους δικαιούχους του Σχεδίου Εστία, με ημερομηνία αναφοράς εξέτασης για το έτος 2021.

- Επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών της ιδιοκτήτριας εταιρείας μέχρι €350 χιλ. για το έτος 2021 και με μέγιστη αξία επαγγελματικής στέγης €600 χιλ.

- Αγροτεμάχια τα οποία αποτελούν επαγγελματική στέγη, με τη βεβαίωση εγγραφής του δανειολήπτη στο Μητρώο Αγροτών του ΚΟΑΠ, με την ανώτατη αξία τεμαχίου στις €100 χιλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του σχεδίου Εστία πήραν τελική έγκριση για επιδότηση της δόσης του δανείου τους από το κράτος, 1.049 ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας από το σύνολο των 4.486 αιτήσεων που κρίθηκαν ως πλήρεις, ενώ 2.489 απορρίφθηκαν και άλλες 948 χαρακτηρίστηκαν ως επιλέξιμες αλλά μη βιώσιμες και υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δανείου.

Όσον αφορά την επαγγελματική στέγη, σε χθεσινό σημείωμα αναφορικά με την εισήγηση του στο βουλευτή των Οικολόγων, ο κ. Ιωάννου, επισημαίνει ότι θα προστατεύεται η επαγγελματική στέγη, της οποίας η οντότητα που τη χρησιμοποιεί, παράγει κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., ποσό το οποίο καθορίζεται στο νόμο που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του και επομένως θα μπορεί να διαχειριστεί σχετικά παράπονα.

Επίσης όταν η αγοραία αξία της δεν υπερβαίνει τις €600 χιλ., ποσό που συνάδει, περίπου, µε μια επένδυση, παράγουσα µε ανεχτή αποτελεσματική λειτουργία του εν λόγω κύκλου εργασιών.

Ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι η σχετική ρύθμιση συνάδει µε την πρακτική που ακολουθείται για εξέταση υποβληθέντων από νομικά πρόσωπα παραπόνων που υποβάλλονται ενώπιον του και επιβεβαιούται από ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, πιστοποιημένες από εγκεκριμένο λογιστή.

Αναστολή εκποιήσεων μέχρι το Φεβρουάριο

Περαιτέρω ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εισηγείται όπως η ισχύ του σχετικού νόμου γίνει για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημή Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημειώνει ότι το ιδανικότερο θα ήταν τα ανωτέρω να αποτελέσουν µία κοινά αποδεκτή συναινετική λύση στο όλο ζήτημα, μεταξύ, του Συνδέσμου εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να αποφευχθεί η νομοθετική παρέμβαση στον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.4) Νόμο του 2022. 

Κληθείς από τη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων Βύρωνας Βύρωνος να σχολιάσει τη σχετική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, που προωθήθηκε στην κυβέρνηση για συμβιβασμό, ζήτησε πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων (ΣΕΔΠ), δεσμεύτηκε πως τα μέλη του δεν θα προχωρούν σε εκποιήσεις κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. που ανήκει σε ευάλωτους δανειολήπτες και σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στην Ολομέλεια της Παρασκευής η αναπομπή του προέδρου

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι αναμένεται σήμερα απάντηση από την κυβερνητική πλευρά, αναφορικά με την πρόταση που προώθησε.

Ερωτηθείς εάν προλαβαίνουν να καταθέσουν τη σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του σώματος στο ενδεχόμενο συμβιβασμού, είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς η προθεσμία εκπνέει σήμερα νωρίς το μεσημέρι, αλλά τόνισε ότι θα προβεί σε προφορική τροπολογία σε ενδεχόμενο συμφωνίας, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό και προχώρησε σε ενημέρωση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πρόταση του.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του σώματος θα αποφασίσει στην συνεδρία της μεθαύριο Παρασκευή, εάν θα κάνει αποδεκτή, ή θα απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου. 

Σε ενδεχόμενη απόρριψη της ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου, του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.4) Νόµο του 2022, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αναφορά σχετικού νόμου είχε προβεί και πέρσι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι συνταγματικό το πάγωμα εκποιήσεων.

 Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμος του 2021, ο οποίος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 8 Ιουλίου 2021 και επαναβεβαιώθηκε, μετά από αναπομπή του στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επανεξέταση, πως «δεν είναι αντίθετος ή ασύμφωνος προς τα Άρθρα 26, 30, 58, 61 και 80.2 και, κατ' επέκταση, προς το Άρθρο 179 του Συντάγματος, ούτε προς την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και, συνεπώς, δύναται να εκδοθεί».

Ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς το γενικό εισαγγελέα, επισημαίνει τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την αξιοπιστία της χώρας, το τραπεζικό σύστημα και την αξιολόγηση της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους εξαιτίας της παρατεταμένης αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, καλώντας τον να εξετάσει το ενδεχόμενο αναπομπής του εν λόγω νόμου, ή ακόμη και αναφοράς του εάν εμμένει η Βουλή στην απόφαση της για ψήφισή του.

Καθοριστικό για απόφαση ΠτΔ το Σχέδιο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, καθοριστικό ρόλο στην όποια απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας για αποδοχή ή όχι της πρότασης θα διαδραματίσει, ο επηρεασμός από αυτή, της εκταμίευσης κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία έχει τροχοδρομηθεί για τις 15 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο, να επηρεάσει αρνητικά τις επόμενες εκταμιεύσεις, καθώς η ευρωπαϊκή Αρχή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ και εκπρόσωποι της θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες στην Κύπρο για ενημέρωση σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Ερωτηθείς χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο προχθεσινής συνάντησης του με το Γενικό Εισαγγελέα, είπε ότι «συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που αφορούν τη νομιμότητα νομοσχεδίων, την αναπομπή, την αναφορά κ.ο.κ.

«Όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά και άλλα θέματα τα οποία έπρεπε να μελετηθούν, προκειμένου να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις από πλευράς Προέδρου», πρόσθεσε.

Της Ελένης Χαραλάμπους