You are here

Συμβιβαστική πρόταση στον ΠτΔ για αναστολή εκποιήσεων

29/11/2022 06:33

Τη μπάλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναστολή των εκποιήσεων, στέλνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση, με την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων.

Κατά τη χθεσινή απογευματινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε διαμεσολαβητική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, για στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, επικαλέστηκε συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον κ. Ιωάννου, ο οποίος, όπως ανέφερε προκρίνει την αναθεώρηση του νομοθετήματος.

Ειδικότερα, η πρόταση του κ. Ιωάννου αφορά στη αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ., βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, σε αντίθεση με την πρόταση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για μη εκποίηση κύριας κατοικίας που αφορά στις ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά την επαγγελματική στέγη, η πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη αφορά εταιρείες ή αυτοτελώς εργαζόμενους με κύκλο εργασιών μέχρι €350 χιλ. αντί €750 χιλ. που ήταν στην πρόταση νόμου που ανέπεμψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και με μέγιστη αξία της επαγγελματικής στέγης μέχρι €600 χιλ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδούρης, ο κύκλος εργασιών και η μέγιστη αξία δεν μπήκε αυθαίρετα, αλλά βάσει του νόμου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, ο κ. Ιωάννου προτείνει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, η στόχευσή τους στους αγρότες, εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).  

Ο κ. Παπαδούρης ζήτησε από τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρουν άμεσα την σχετική πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε να την στείλει γραπτώς σήμερα το πρωί, ώστε να είναι σε θέση πριν την Παρασκευή για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Όπως αναφέρθηκε, αναλόγως της απάντησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΥΠΟΙΚ, ενδεχομένως να υπάρξει μερική αποδοχή της αναπομπής και να ακολουθήσει η προτεινόμενη τροποποίηση.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτη, είπε πως η ίδια δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί τελεσίδικα ότι οποιαδήποτε αναστολή, έστω και στοχευμένη, δεν θα προκαλέσει μια επίδραση στις αξιολογήσεις των επόμενων εκταμιεύσεων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαχωρίζει θέση ο ΔΗΣΥ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ξεκαθάρισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα κάνει αποδεχτή την αναπομπή, προσθέτοντας πως η διαμεσολάβηση αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν τη μερική τροποποίηση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε πως η όλη διαδικασία έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση ενάμιση μήνα, επιτρέποντας παράλληλα και τη συνέχιση της διαδικασίας εις βάρος των δανειοληπτών.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα επιμένει στην αρχική του θέση, ενώ σημείωσε ότι οποιοδήποτε νέο στοιχείο το οποίο θα έλθει ενώπιον του θα αξιολογηθεί και θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε από την πλευρά του ότι η διαμεσολαβητική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κινείται προς τη κατεύθυνση των τροπολογιών που ήθελε να καταθέσει η ΔΗΠΑ και διερωτήθηκε αν η εκτελεστική εξουσία θα αποδεχόταν αυτές τις τροπολογίες.

Αναπομπή Προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι ο υπό αναπομπή νόμος, προβλέπει την αναστολή εκποιήσεων μέχρι και τις 31 Ιανουάριου 2023, για κύρια κατοικία, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχιο, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ.

Στους λόγους αναπομπής αναφέρεται ότι η ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε, αποτελεί ουσιαστικά, καθολική αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς στόχευση εφόσον, αναστέλλονται οι εκποιήσεις, που αφορούν επαγγελματική στέγη, ανεξαρτήτως αξίας και ύψους δανείου.

«Η αναφορά στον υπό αναπομπή νόμο, σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ. καλύπτει πέραν των 85% των κυπριακών επιχειρήσεων, άρα τεκμαίρεται ότι δεν πρόκειται για στοχευμένο μέτρο προστασίας», αναφέρεται.

Προστίθεται επίσης ότι ο υπό αναπομπή νόμος, εξαιρεί επίσης την πλειοψηφία των αγροτεμαχίων, αφού τίθεται ως ανώτατη αξία ύψους €100 χιλ., ανεξαρτήτως εισοδήματος και ύψος δανείου.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς το γενικό εισαγγελέα, επισημαίνει τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την αξιοπιστία της χώρας, το τραπεζικό σύστημα και την αξιολόγηση της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους εξαιτίας της παρατεταμένης αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, καλώντας τον να εξετάσει το ενδεχόμενο αναπομπής του εν λόγω νόμου, ή ακόμη και αναφοράς του εάν εμμένει η Βουλή στην απόφαση της για ψήφισή του.

Της Ελένης Χαραλάμπους