You are here

Θωρακίζουν δανειολήπτες από τις εκποιήσεις

26/05/2023 07:15

Την πρόσβαση δανειοληπτών στα δικαστήρια για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, αλλά και τον καθορισμό της τιμής του ακινήτου σε περίπτωση κατάσχεσης του, στην αξία της αρχικής συμφωνίας σύναψης του δανείου, προβλέπουν προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση νόμου ρυθμίζει την πρόσβαση δανειοληπτών στα δικαστήρια, για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε περιπτώσεις αμφισβήτησης του ύψους του οφειλόμενου ποσού και επίκλησης ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Η πρόταση που συνυπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κινήματος Οικολόγων είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενοποίηση έξι εκ των 15 προτάσεων νόμου που βρίσκονταν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με σκοπό την ορθότερη ρύθμιση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και των εκποιήσεων.

Σημειώνεται ότι οι έξι προτάσεις νόμου που ενοποιήθηκαν είχαν παρόμοιο σκοπό και περιεχόμενο παρότι είχαν κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών διαφόρων κομμάτων.

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Σημειώνεται ότι, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εάν στάλθηκαν οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου που ρυθμίζουν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή (Μέρος VIA), πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Ρυθμίσεις και για αξίες ακινήτων

Επίσης ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε δεύτερη πρόταση νόμου η οποία αποσκοπεί ότι, η τιμή ακινήτου σε περίπτωση κατάσχεσης του, να θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής είχε αποδεχθεί κατά την αρχική συμφωνία σύναψης της πιστωτικής διευκόλυνσης.

Η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, έχει σκοπό σύμφωνα με τον εισηγητή της την ορθότερη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ, σχετικά µε τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Ειδικότερα, σύμφωνα µε τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 28, παράγραφος 3 της Οδηγίας, όταν η τιμή που λαμβάνεται για το ακίνητο έχει αντίκτυπο στο ποσό που οφείλει ο καταναλωτής, τα κράτη µέλη θεσπίζουν διαδικασίες ή μέτρα για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής για το κατασχεθέν ακίνητο.

Σημειώνεται ότι με τον προτεινόμενο νόμο προβλέπεται ότι ως τέτοια τιμή θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής είχε αποδεχθεί κατά την αρχική συμφωνία σύναψης της πιστωτικής διευκόλυνσης, αντί η τιμή µε βάση την προβλεπόμενη στον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο διαδικασία εκτίμησης ενυπόθηκου ακινήτου

Περαιτέρω, με την πρόταση νόμου παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να ζητά τη διενέργεια εκτίμησης ενυπόθηκου ακινήτου µε βάση την προβλεπόμενη στον εν λόγω νόμο διαδικασία, εάν έχει εύλογο λόγο να πιστεύει ότι σε περίπτωση διενέργειας της νέας εκτίμησης η αξία του ενυπόθηκου ακινήτου θα είναι υψηλότερη από την αξία που έκανε αποδεκτή κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης.

Της Ελένης Χαραλάμπους