You are here

Θρίλερ εκποιήσεων: Πάνε Ολομέλεια ενόψει εκλογών

01/11/2022 06:21

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται μεθαύριο Πέμπτη, για έγκριση η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΔΗΚΟ, για συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων για άλλους τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι η τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, έληξε χθες και με τη νέα πρόταση ζητείται η περαιτέρω επέκτασή της μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, κατά τη χθεσινή συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, υπέρ της προώθησης στην Ολομέλεια του σώματος τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ και Οικολόγων.

Από πλευράς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη.

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής μιλώντας στη StockWatch, έκαναν σχεδόν βέβαιη την ψήφιση της εκ νέου αναστολής των εκποιήσεων, καθώς πέραν του ότι αποκτά πλειοψηφία από τα κόμματα που τη στηρίζουν, αφήνουν ανοιχτή τη στήριξή της και από κάποια που διαφωνούν, ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών.

Τροχοπέδη για εκταμίευση €85 εκατ.

Στο μεταξύ όμως, η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτη, ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θετικής αξιολόγησης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των €85 εκατ. από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κομισιόν συνέστησε την αποφυγή μέτρων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κ. Λαπαθιώτη, τόνισε πως, η θετική αξιολόγηση της Κύπρου, ήταν προκαταρκτική και πριν εκταμιευθεί το ποσό των €85 εκατ. πρέπει να πειστούν τα κράτη μέλη, ενώ εκκρεμεί και η τελική γνώμη, που αναμένεται στις 25/11.

«Οτιδήποτε κάνουμε σε αυτό το διάστημα, έχει αντίκτυπο και θα κληθούμε να απαντήσουμε πώς πετυχαίνουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», όπως εξήγησε η κρατική αξιωματούχος.

Ανέφερε ότι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και πειστούν όλα τα κράτη μέλη, η εκταμίευση της πρώτης δόσης των €85 εκατ. θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ επεσήμανε ότι θα είναι δύσκολο να πειστούν οι ευρωπαϊκές αρχές εάν η Βουλή προχωρήσει σε νέα αναστολή των εκποιήσεων.

Σημείωσε ότι το ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων τέθηκε ήδη, κατά τη συζήτηση των αποτελεσμάτων με την Επιτροπή, ενώ δήλωσε πως απασχολεί και τους οίκους αξιολόγησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, η κ. Λαπαθιώτη σημείωσε ότι δεν έχει υποβληθεί το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ακόμα, ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρχει έγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ιδρύθηκε σύνδεσμος εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων

Εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ο Βύρωνας Βύρωνος, είπε ότι δεν θα βοηθήσει κι άλλη αναστολή.

Επεσήμανε ότι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ΜΕΔ έχει φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δεν σημαίνει ότι αυτά έχουν φύγει από την κυπριακή οικονομία.

Πρόσθεσε ότι οι παρεμβολές στις εκποιήσεις δεν δίνουν λύσεις, αναφέροντας πως υπάρχουν ενυπόθηκες διασφαλίσεις που χρονολογούνται πέραν των 10 ετών.

Επιπλέον, είπε ότι η νοοτροπία για ανατροπή εφαρμογής νομοθεσιών, δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον τόπο και επηρεάζει και τους επενδυτές, ενώ τέλος σημείωσε ότι χωρίς τις εκποιήσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η χρηματοδότηση.

Τι λένε τα κόμματα

Σε τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι ενημερώθηκαν από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι καμία εταιρεία διαχείρισης δανείων δεν έχει υποβάλει αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα, όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι «η κινδυνολογία του καλοκαιριού εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνεται», σημειώνοντας ότι τότε προειδοποιούσε πως κινδυνεύει το σχέδιο ενοικίου έναντι δόσης με την αναστολή των εκποιήσεων.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι το καλοκαίρι το Υπουργείο ζητούσε από τη Βουλή να ψηφίσει το νόμο για τις εταιρείες εκποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, ενώ τώρα τίθενται νέα ορόσημα.

Αναφέρθηκε σε «ασυδοσία» στη συμπεριφορά των εταιρειών πιστώσεων, ενώ, διερωτήθηκε αν οι εταιρείες είναι πρόθυμες να μην κάνουν εκποιήσεις σε ευάλωτες ομάδες, μονογονιούς, ανέργους, αλλά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι ο λόγος που ζητείται νέα αναστολή στις εκποιήσεις είναι επειδή «δεν είδαμε ακόμα το ενοίκιο έναντι δόσης και τροποποιήσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων».

Ο κ. Παπαδούρης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του διακανονισμού με τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, ο οποίος, όπως είπε, δεν γίνεται με δόσεις, αλλά ζητείται εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου, καθώς τα δάνεια είναι τερματισμένα, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, οι δανειολήπτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν και να οδηγούνται στον πλειστηριασμό.

Της Ελένης Χαραλάμπους