You are here

Θρίλερ για την αναστολή εκποιήσεων

02/12/2022 06:42

Όλα παραμένουν ρευστά στο ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων, με το σκηνικό ν’ αλλάζει συνεχώς και τα σενάρια να πηγαινοέρχονται, χωρίς όμως να κατέστη δυνατόν να βρεθούν οι συγκλίσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία κυβέρνηση και κόμματα.

Οι έντονες ζυμώσεις, διεργασίες και παρασκήνιο που επικρατούσε μέχρι αργά χθες, δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στη συμβιβαστική πρόταση που της διαβιβάστηκε, η οποία ετοιμάστηκε στη βάση εισήγησης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο αναπεμφθέντας νόμος, «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων», με τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να τον καταψηφίσουν.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει περιθώριο 15 μέρες για να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συνέχιση παντελής έλλειψης νομικού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, κάτι που υφίσταται από τις αρχές Νοεμβρίου, με φωνές να κάνουν λόγο για εκποιήσεις περιουσιών δανειοληπτών που θα έπρεπε να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Πληροφορίες που διαρρέουν από το Προεδρικό, κάνουν λόγο για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω και προηγούμενης σχετικής απόφασης, αλλά και της υφιστάμενης κατάστασης στον τόπο, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και των επερχόμενων εκλογών.

Οριστική απόφαση όμως, θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού διαβουλευθεί επί του ζητήματος και με το Γενικό Εισαγγελέα.

Στο μεταξύ στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο κατάθεσης υπό μορφή τροπολογίας, της συμβιβαστικής πρότασης που ετοίμασε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος με πιο στοχευμένα μέτρα, καθώς αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο έστω την υστάτη η κυβερνητική πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση προς τη συγκεκριμένη πρόταση που απέστειλε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Μεταφέρθηκαν όμως πληροφορίες και πάλι από το Προεδρικό ότι σε ενδεχόμενη ψήφιση της τροπολογίας από το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την έκανε αποδεκτή.

Στο μεταξύ όμως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την κατάθεση τροπολογιών επί αναπεμφθέντων νόμων, κάτι που στήριξαν και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Γεγονός που αμφισβήτησε η ηγεσία και βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων αναφέροντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν και πως θα έδινε τη λύση στο πολύκροτο ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει σήμερα και πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι κόμματα θα έχουν σήμερα στη φαρέτρα τους, κατά τη συζήτηση της αναπομπής του προέδρου Αναστασιάδη και προτάσεις νόμου για πιο στοχευμένη προστασία δανειοληπτών και συγκεκριμένα της πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αφορά σε προστασία κύριας κατοικία μέχρι €350 χιλ., με τα εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου Εστία, επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών μέχρι €350 χιλ. και μέγιστη αξία τις €600 χιλ. και αγροτεμάχια τα οποία αποτελούν επαγγελματική στέγη, με τη βεβαίωση εγγραφής του δανειολήπτη στο Μητρώο Αγροτών του ΚΟΑΠ, με την ανώτατη αξία τεμαχίου στις €100 χιλ.

Το πεδίο για το τι μέλλει γενέσθαι δεν αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πριν από την Ολομέλεια της Βουλής και κατά τη συζήτηση της αναπομπής του Προέδρου.

Της Ελένης Χαραλάμπους