You are here

Του χρόνου η ηλεκτρονική εξάλειψη υποθήκης

24/11/2022 13:58

Με την επαναλειτουργία των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον ερχόμενο Μάρτιο, μετατίθεται η ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που δίδει τη δυνατότητα σε ενυπόθηκους δανειολήπτες, να βγάζουν το ακίνητο από υποθήκη όταν το δάνειο εξοφληθεί, ηλεκτρονικά.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, παρότι αντιμετωπίσθηκε θετικά από βουλευτές και εμπλεκομένους φορείς το ζήτημα της εξάλειψης υποθήκης ακινήτου ηλεκτρονικά, εντούτοις δεν έγινε κατορθωτό να προωθεί άμεσα για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο, τροποποιείται ο νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον οφειλέτη ή τον εγγυητή, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας, ο ενυπόθηκος δανειστής έχει υποχρέωση, σε περίπτωση εξόφλησης υποθήκης, να εμφανιστεί ενώπιον του επαρχιακού κτηματολογίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την εξάλειψη της υποθήκης, κάτι το οποίο αλλάζει με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, καθώς η υποθήκη θα εξαλείφεται ηλεκτρονικά.

Εκ μέρους του Κτηματολογίου, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ανέλυσε το σκοπό του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσε ότι μετά από διάλογο με το Σύνδεσμο Τραπεζών και το Σύνδεσμο Εξαγοράς Πιστώσεων, αποφασίσθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να ενημερώνονται τα ενδιαφερόμενα μέρη (ενυπόθηκος οφειλέτης και εγγυητής) για την εξάλειψη της υποθήκης.

Θέση με την οποία όμως, διαφώνησε η εκπρόσωπος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Τζένη Παπαχαραλάμπους, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι ενυπόθηκοι δανειολήπτες, δηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, Βύρωνας Βύρωνος, είπε ότι δεν διαφωνούν με τη σχετική ρύθμιση, προσθέτοντας πως με την καταχώρηση από τον πιστωτή, θα μπορεί να αποστέλλεται αυτόματα ενημέρωση.  

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ο Σταύρος Λεπτός., είπε επίσης ότι είναι σύμφωνοι ότι θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, σε τοποθέτηση είπε ότι θα πρέπει να είναι υποχρέωση της τράπεζας η ενημέρωση για την απάλειψη της υποθήκης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε ότι επί της αρχής συμφωνούν, εξέφρασε όμως προβληματισμό κατά πόσο το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να καλύψει και το ενδεχόμενο διαδοχικών υποθηκών που γίνονται συνήθως σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων.

Απαντώντας ο κ. Χαραλάμπους, είπε ότι κατοχυρώνεται η διαδοχική σειρά υποθηκών, ενώ ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί από το αρμόδιο τμήμα του Κτηματολογίου εάν θα μπορεί να αποστέλλεται αυτόματα στα ενδιαφερόμενα μέρη (ενυπόθηκος οφειλέτης και εγγυητής), ενημέρωση για την εξάλειψη της υποθήκης.

Της Ελένης Χαραλάμπους