You are here

Αδειοδοτήθηκαν 10 χιλ. μεμονωμένες κατοικίες

01/03/2021 19:04

Την αρνητική στάση του υπουργού Εσωτερικών συνάντησε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπου βουλευτές ζήτησαν επαναφορά της πολιτικής ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε αγροτικά τεμάχια, θέμα στο οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει κριτήρια.

Η επιτροπή ενημερώθηκε για την εφαρμογή της δήλωσης πολιτικής για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, έπειτα από εισήγηση βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τόνισε ότι οι αδειοδοτήσεις μεμονωμένων κατοικιών έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 10 χιλιάδων και ως εκ τούτου υποστήριξε ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν χορηγούνται αρκετές άδειες μεμονωμένης κατοικίας».

Η κυβέρνηση, είπε  ο κ. Νουρής, «προτίθεται να συνεχίσει, με φειδώ και με γνώμονα τα κοινωνικά θέματα, να προσπαθεί να περιορίσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό που έχουν σήμερα αδειοδοτηθεί ως μεμονωμένες κατοικίες».

Σημείωσε ότι η μεμονωμένη κατοικία δεν αποτελεί πρακτική αλλά κατ’ εξαίρεση θεσμό και διαβεβαίωσε ότι μέσα από τα Στεγαστικά Σχέδια που έχουν εξαγγελθεί μπορούν να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στο θέμα, ικανοποιώντας τον κόσμο που διαθέτει ή δεν διαθέτει ένα ανάλογο τεμάχιο.

Παρέπεμψε επίσης, στη Στεγαστική Πολιτική που εξαγγέλθηκε τις προηγούμενες μέρες για να σημειώσει ότι το «δεύτερο σχέδιο ειδικά της στεγαστικής μας πολιτικής αυτόν τον σκοπό έχει, να δώσει διέξοδο στους ανθρώπους που ενδεχόμενα διαθέτουν και δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα τεμάχιο γης στις περιοχές εκτός των οικιστικών ζωνών, για να βοηθηθούν και να αποκτήσουν ένα τέτοιο τεμάχιο, στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν».

Ο κ. Νουρής απέρριψε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η διαδικασία μεμονωμένης κατοικίας πλήττει τους φτωχούς και ευνοεί τους developers, υποστηρίζοντας ότι σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Σημείωσε ότι πριν τον καθορισμό κριτηρίων οι developers είχαν μετατρέψει την πολιτική σε μηχανισμό κερδοσκοπίας αποκτώντας αγροτεμάχια έναντι πινακίου φακής, τα οποία αργότερα χρησιμοποιούσαν για την ανέγερση πολυτελών επαύλεων, τις οποίες πωλούσαν έναντι ψηλών ποσών και κερδών.

Παράλληλα, απέδωσε  στην πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, σειρά προβλημάτων που υπάρχουν στην ύπαιθρο, τα οποία αφορούν θέματα περιβαλλοντικής καταστροφής και εκμετάλλευσης γόνιμης γης που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς κοινής ωφέλειας, όπως η δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, περιοχών φωτοβολταϊκών πάρκων, βιομηχανικών ζωνών. Προβλήματα αντιμετωπίζει όπως είπε και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της εν λόγω πολιτικής, όπως η αύξηση του κόστους υπηρεσιών, είτε για συλλογή σκυβάλων, είτε για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού.

Ποικίλουν οι εισηγήσεις κομμάτων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, κάλεσε τους ενδιαφερομένους να θέσουν το ζήτημα στα πλαίσια του ορθολογισμού, με κάθε σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και προς αποφυγή της άναρχης ανάπτυξης, σημειώνοντας πως πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε τόπος έχει τη δική του ικανότητα σε ανάπτυξη.
  
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι «ο τερματισμός αυτού του δικαιώματος καρατομεί τα δικαιώματα και την όποια προοπτική επιβίωσης των μικροιδιοκτητών και των κοινοτήτων της υπαίθρου» και πως με αφορή τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σπρώχνεται και πάλι η ανάπτυξη και η οικονομία προς τους μεγαλογεωκτήμονες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, υποστήριξε πως στα πλαίσια της στεγαστικής πολιτικής για τους κατοίκους της υπαίθρου υπάρχουν πολλά να γίνουν, σημειώνοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι με το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, που έχει ανακοινωθεί πρόσφατα, δίδονται αρκετά κίνητρα για την απόκτηση κατοικίας στις περιοχές της υπαίθρου», τα οποία η ΕΔΕΚ κατέθεσε κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική στήριξη θα πρέπει να παραχωρείται και στα άτομα, τα οποία θέλουν να αναγείρουν την πρώτη τους κατοικία, μέσα σε αγροτεμάχια από την στιγμή που δεν έχουν άλλη περιουσία. Σημείωσε επίσης την προσδοκία, τον ερχόμενο Δεκέμβριο όταν θα επανεξεταστεί το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, να ενσωματωθούν όλες αυτές οι εισηγήσεις.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή απαγόρευση της μεμονωμένης κατοικίας και να εξεταστούν οι τρόποι, με τους οποίους γίνονται οι αναπτύξεις στη γύρω περιοχή των οικιστικών περιοχών και μειώνεται η εισβολή στη φύση.

Μ.Χ.