You are here

Αιχμές γενικού ελεγκτή για μεθοδολογία εκτίμησης ακινήτων

12/09/2019 10:57

Σαφείς αιχμές για τη μεθολογία που ακολούθησε το κτηματολόγιο στις γενικές εκτιμήσεις των ακινήτων, άφησε σήμερα ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της βουλής.

Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίας, κατά την οποία οι βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις από το διευθυντή του κτηματολογίου για τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των ακινήτων, ειδικότερα του κρατικού φιλέτου του Κατάρ απέναντι από το πρώην Χίλτον, από την τελευταία εκτίμηση στη βάση της αξίας των τιμών του 2018, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα προβεί σε δικό της δειγματοληπτικό έλεγχο και θα εκδώσει ειδική έκθεση.

Απορρίπτοντας τα περί μη αξιόπιστης διαδικασίας, ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, ανέφερε ότι «η αξιοπιστία της γενικής εκτίμησης δεν μπορεί να κρίνεται από σποραδικές συγκρίσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί εκτιμήσεις για 2 χιλιάδες ακίνητα και οι έλεγχοι καταδεικνύουν ότι στο σύνολο της η γενική εκτίμηση πληροί τα κριτήρια σωστών αποτελεσμάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα», υπογράμμισε.

Υπέδειξε ότι οι εκτιμήσεις διεξάγονται με βάση τα συγκριτικά δεδομένα που επιλέγει ο εκτιμητής όπως πολεοδομικές ζώνες, πρόσοψη του ακινήτου και άλλα χαρακτηριστικά και εφαρμόζονται ειδικές φόρμουλες. Το κτηματολόγιο προβαίνει στη γενική εκτίμηση του ακινήτου για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

«Η γενική εκτίμηση γίνεται μαζικά από το γραφείο με βάση τα δεδομένα που επιλέγει ο εκτιμητής, γι’ αυτό και δεν αποτελεί την αγοραία αξία του ακινήτου, η οποία γίνεται με πλήρη ανάλυση του ακινήτου και επιτόπια επίσκεψη για επιθεώρηση του ακινήτου», εξήγησε.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «η αγοραία αξία ενός τεμαχίου καθορίζεται από τη χρήση του και ειδικότερα από την πολεοδομική ζώνη. Τα κρατικά τεμάχια όλα είναι δημόσιας χρήσης με χαμηλότερους συντελεστές από ότι είναι μια διπλανή οικιστική ζώνη».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «μπορεί η οικιστική δίπλα από ένα σχολείο να είναι 120% και του σχολείου που είναι κρατικό τεμάχιο 60% άρα υπάρχει μια τεράστια διαφορά», ανέφερε.

Αντιδρώντας σε έντονο τόνο ο γενικός ελεγκτής κάλεσε το λειτουργό της ελεγκτικής υπηρεσίας Στέφανο Ιωάννου, να παραθέσει τις τιμές εκτίμησης του ακινήτου του Κατάρ τα τελευταία χρόνια.

Στις 9/7/2010 η ειδική εκτίμηση του κτηματολογίου ήταν στα €143 εκ. και με εισήγηση του κτηματολογίου για σκοπούς διαπραγμάτευσης με το κρατίδιο του Κατάρ για ανέγερση μεγάλης επένδυσης, η τιμή έπρεπε να ξεκινήσει από τα €160 εκ. Το 2013 στη γενική  εκτίμηση το τεμάχιο ήταν στα €92,5 εκ. Το 2014 στην ειδική εκτίμηση στα €70 εκ. και το 2018 στη γενική εκτίμηση στα €5,3 εκ.

Mea culpa για εκτίμηση φιλέτου Κατάρ στα €5 εκ.

Ακολούθως ο διευθυντής του κτηματολογίου εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων αναγνώρισε ότι ενδεχομένως να έχει γίνει λάθος στην επανεκτίμηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

«Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και το διερευνούμε και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσουμε. Σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», ανέφερε ο κ. Σωκράτους.

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία γενικής επανεκτίμησης των ακινήτων στις τιμές του 2018, ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου και δίνεται το δικαίωμα σε κάθε ένα που έχει έννομο συμφέρον εάν θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση του ακινήτου να υποβάλλει ένσταση.

Η υποδιευθύντρια του κτηματολογίου Έφη Σαββίδου είπε στην επιτροπή ελέγχου ότι η μεθοδολογία της γενικής εκτίμησης του 2013 αξιολογήθηκε από το ΔΝΤ και κρίθηκε αξιόπιστη, τόνισε επίσης ότι για σκοπούς μνημονίου έγιναν εκτιμήσεις σε 45.000 κρατικά ακίνητα με σκοπό να μπουν σε καταλόγους για πώληση και σε αυτά δινόταν αυξημένη γενική εκτίμηση.

Πρόσθεσε ότι στη γενική εκτίμηση η αξία εκτιμήθηκε με βάση τις πολεοδομικές ζώνες και λαμβανομένου υπόψη ότι το κράτος πληρώνει αποχετευτικά και άλλα τέλη για τα ακίνητα του.

Η Σώτια Χατζησπύρου η οποία εκπροσωπούσε το υπουργείο οικονομικών είπε πως το υπουργείο θα αναμένει μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.

Ο γενικός ελεγκτής παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι η γενική εκτίμηση είναι μόνο για το φόρο στα αποχετευτικά, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι κοντά στην αξία όπως προβλέπει ο νόμος».

Ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις για την ανταλλαγή γης στη Βάσα Κοιλανίου, λέγοντας ότι «ναι, αμφισβητούμε την αξιοπιστία της διαδικασίας, όσο ελέγχουμε και βρίσκουμε ότι η γενική εκτίμηση είναι οτιδήποτε».

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο λειτουργός ελέγχου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι «από αριθμό περιπτώσεων που συζητήθηκαν στην επιτροπή ελέγχου προκύπτει ότι οι γενικές εκτιμήσεις ήταν πολύ διαφορετικές από την πραγματική αξία του ακινήτου που προκύπτει μετά από ειδική εκτίμηση, ενώ ο νόμος επιτάσσει όπως αυτές οι δύο εκτιμήσεις να είναι κατά το δυνατόν ταυτόσημες. Ως εκ τούτου θέσαμε θέμα αξιοπιστίας της μεθοδολογίας του κτηματολογίου», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «η ελεγκτική υπηρεσία θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο και θα εκδώσει ειδική έκθεση η οποία θα συζητηθεί στην επιτροπή ελέγχου της βουλής».

Ο βουλευτής των Oικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «με τη βοήθεια της ελεγκτικής υπηρεσίας φωτίστηκε πλήρως η σημερινή σημαντικότητα του θέματος. Δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο γεγονός ότι η γενική εκτίμηση του κτηματολογίου οδηγεί και στην περίπτωση του λεγόμενου φιλέτου του Κατάρ και άλλων σε καταποντισμό της εκτιμούμενης αξίας των κρατικών τεμαχίων».

Επεσήμανε ότι «έχει να κάνει με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό κοντραμπάντο στις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την έκπληξη της για το πως είναι δυνατόν από την 1η Αυγούστου να έχουμε θέσει θέμα στο υπουργείο εσωτερικών για το εκπληκτικό ποσό των €5,3 εκ. που αξιολογήθηκε το λεγόμενο φιλέτο του Κατάρ και να έρχεται σήμερα ο γενικός διευθυντής του κτηματολογίου ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει το συγκεκριμένο ερώτημα ενάμιση μήνα μετά».

Χαρακτήρισε σκάνδαλο τη συγκεκριμένη εκτίμηση τονίζοντας ότι «το κόμμα της θα καταθέσει αύριο στην ολομέλεια πρόταση νόμου την οποία συνυπογράφουν ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και ΕΔΕΚ με στόχο να καταργηθεί το άρθρο 4 στο νόμο περί ακίνητης ιδιοκτησίας με την οποία εξαιρείται το τεμάχιο του Κατάρ από τις διαδικασίες που προνοεί ο νόμος».

Η κ. Χαραλαμπίδου καυτηρίασε επίσης την απουσία του υπουργού εσωτερικών από τη συνεδρία ο οποίος ενώ κλήθηκε δεν παρέστη στη συνεδρία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βασικά συγκρίνουμε πορτοκάλια με μπανάνες» εξηγώντας ότι «η γενική εκτίμηση  και η ειδική εκτίμηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η γενική λαμβάνει υπόψη άλλα κριτήρια και η ειδική άλλα κριτήρια όπως πολεοδομικά, προοπτικές ανάπτυξης, πολεοδομική ζώνη και λοιπά».

Της Ηρώς Ευθυμίου