You are here

Ακίνητα εκατομμυρίων με μηδενική αξία στο κτηματολόγιο

31/03/2023 06:56

Πράγματα και θαύματα αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης, για χιλιάδες ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία πωλούνται εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις εκτιμήσεις του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας παρουσιάζονται να έχουν μηδενική αξία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προωθήθηκε στο δήμο Λάρνακας λίστα πέραν των τετρακόσιων σελίδων με εκατοντάδες ακίνητα, των οποίων η αξία είναι μηδενική.

Δήλωσε ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες, τα οποία παρουσιάζονται στη γενική εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας του Τμήματος Κτηματολογίου με μηδενική αξία.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επώνυμα σε κάποια από τα κτίρια αυτά, ενώ επεσήμανε για συγκεκριμένο ακίνητο στην επαρχία Λάρνακας που πωλήθηκε προς €8.5 εκατ., ότι η αξία του με βάση το Κτηματολόγιο είναι μηδέν.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε χθες με την μορφή του αυτεπάγγελτου, τη μέθοδο εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τα ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι αρκετά ακίνητα παρουσιάζονται με μηδενική αξία, ο κ. Πασιουρτίδη δήλωσε ότι πάσχει το σύστημα καταγραφής των ακινήτων που εφαρμόζει το Κτηματολόγιο.

Πρόσθεσε ότι κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτές που προανάφερε, υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες.

Κτηματολόγιο: Μεμονωμένες περιπτώσεις

Απαντώντας ο Πρώτος Λειτουργός του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Βαρνάβας Πασιουλής, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ακινήτων που καταγράφηκαν ότι έχουν μηδενική αξία, αλλά πως είναι ελάχιστες και όχι χιλιάδες, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Πασιουλής εξήγησε ότι βάσει νομοθεσίας η γενική εκτίμηση ακινήτων γίνεται κάθε τρία χρόνια ώστε να υπάρχει ισονομία μεταξύ των πολιτών, αναφορικά με τις νέες αναπτύξεις.

Πρόσθεσε ότι μετά από οδηγίες της τρόικας την περίοδο 2013-2016 λειτουργοί του Τμήματος κατέγραψαν όλα τα ακίνητα με επί τόπου επιθεωρήσεις και δορυφορικές φωτογραφίες.

Σημείωσε ότι η ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και στις επόμενες καταγραφές, ενώ επεσήμανε περαιτέρω ότι ευθύνη για τις νέες αναπτύξεις έχουν και οι δήμοι, οι οποίοι με την παραλαβή της άδειας οικοδομής θα πρέπει να ενημερώσουν το Κτηματολόγιο.

Όσον αφορά τα ακίνητα με μηδενική αξία είπε ότι δεν παρουσιάζουν κίνηση, είτε για μεταβίβαση, είτε για πώληση, από το 1980, με αποτέλεσμα να μην επικαιροποιηθούν οι αξίες τους.

Ο κ. Πασιουλής τόνισε ότι η διαδικασία καταγραφής των ακινήτων γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ενώ υπογράμμισε ότι οι τιμές των ακινήτων από την πιο πρόσφατη καταγραφή τους, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Τμήματος και είναι στη διάθεση των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία ακινήτων που δηλώνονται με μηδενική αξία, ενώ η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε εκατομμύρια.

ΑΚΕΛ: Κραυγαλέες περιπτώσεις

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα, κάνοντας λόγο για ακίνητα σε εμπορικούς πυρήνες πόλεων, τα οποία πωλήθηκαν για εκατομμύρια, ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία.

Σημείωσε ότι ούτε οι τοπικές αρχές ούτε τα συμβούλια αποχετεύσεων έχουν τη σωστή αξία των ακινήτων για να μπορούν να φορολογούν. Επίσης, ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν έχει τις αγοραίες αξίες κατά τους επίδικους χρόνους, ούτως ώστε, σε περίπτωση πώλησης ακινήτων, να προβαίνει σε σύγκριση και να επιβάλλει το Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών.

Ακόμη, ο κ. Πασιουρτίδης επεσήμανε ότι πολύς κόσμος, που θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του, ανακαλύπτει ότι χρωστά φόρους και επιβαρύνσεις πολλών ετών γιατί έρχονται ειδοποιήσεις για χρεώσεις μετά από χρόνια, αφού το ακίνητο είχε μηδενική αξία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από το Κτηματολόγιο και τις εμπλεκόμενες αρχές να βρουν αυτά τα ακίνητα, να τους δώσουν την πραγματική τους αξία και να κάνουν επιτόπια έρευνα αν χρειαστεί, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και οι τοπικές αρχές και τα συμβούλια αποχετεύσεων να εισπράττουν τα τέλη.

Της Ελένης Χαραλάμπους