You are here

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά η εξάλειψη υποθήκης

24/11/2022 06:53

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τίθεται σήμερα κυβερνητικό νομοσχέδιο που καταργεί την υποχρέωση για φυσική παρουσία του δανειστή στο Κτηματολόγιο για την εξάλειψη της υποθήκης και δίδει τη δυνατότητα σε ενυπόθηκους δανειολήπτες, να βγάζουν το ακίνητο από υποθήκη όταν το δάνειο εξοφληθεί, ηλεκτρονικά.

Με το νομοσχέδιο, τροποποιείται ο νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον οφειλέτη ή τον εγγυητή, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας, ο ενυπόθηκος δανειστής έχει υποχρέωση, σε περίπτωση εξόφλησης υποθήκης, να εμφανιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Κτηματολογίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την εξάλειψη της υποθήκης, κάτι το οποίο αλλάζει με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, καθώς η υποθήκη θα εξαλείφεται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχος της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, εισαγωγής της δυνατότητας υλοποίησης της διαδικασίας αυτής και διαδικτυακά, είναι η εξοικονόμηση πόρων και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων εργατικού δυναμικού.

«Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη υποχρέωσης στον ενυπόθηκο δανειστή να εξαλείψει την υποθήκη και ηλεκτρονικά, με παράλληλη διαγραφή της σχετικής σημείωσης υποθήκης και κοινοποίησης του νέου πιστοποιητικού εγγραφής προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας», όπως εξηγείται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν τις απόψεις τους, οι οποίες εξετάστηκαν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, έγιναν οι απαραίτητες διαμορφώσεις στο σύστημα ώστε να διεκπεραιώνεται με ασφάλεια η ηλεκτρονική εξάλειψη υποθήκης από τους ενυπόθηκους δανειστές μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στα τέλη του 2021 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτυχε της απαραίτητης νομοτεχνικής επεξεργασίας από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Της Ελένης Χαραλάμπους