You are here

Ακίνητα: Το ν/σ για μειωμένο ΦΠΑ χρήζει αναβάθμισης

19/04/2023 15:15

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τον μειωμένο ΦΠΑ αποκλείει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την αγορά ή ανέγερση νέας κατοικίας, αναφέρει ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων και προσθέτει πως το υφιστάμενο τροποποιημένο νομοσχέδιο «χρήζει περαιτέρω αναβάθμισης και τροποποιήσεων».

«Το υφιστάμενο τροποποιημένο νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή, αποκλείει μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την αγορά ή ανέγερση νέας κατοικίας, καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψιν τα σημερινά δεδομένα της αγοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων.

Προσθέτει πως «οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί ΦΠΑ σε νεόδμητες οικιστικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια (πρώτη) κατοικία, είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Κύπρου σήμερα».

«Η υφιστάμενη μορφή του και τα όσα προνοεί, όχι μόνο δεν αναδεικνύουν τον κοινωνικό του χαρακτήρα, αντίθετα αποκλείει ομάδες συμπολιτών μας από την αγορά νεόδμητης κατοικίας», προσθέτει.

Είναι τουλάχιστον βέβαιο, συνεχίζει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, πως εάν υιοθετηθεί η εν λόγω νομοθεσία με την παρούσα της μορφή, «πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούν να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα είτε να αποκλείονται από το κοινωνικό αυτό μέτρο είτε να αποδυναμωθεί ο αστικός ιστός, καθώς πολλοί θα ψάχνουν λύσεις εκτός πόλεων».

Προσθέτει ότι οι υφιστάμενες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να μην συνυπολογίζουν ούτε την εκτόξευση στο κόστος αγορά των οικοδομικών υλικών τον τελευταίο χρόνο ούτε πως το κόστος για αγορά ακινήτου στην Κύπρο παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από τη μια επαρχία στην άλλη.

Αναφέρει επίσης ότι γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και τα δεδομένα της αγοράς και θεωρεί πως η εάν κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως έχει, θα αποτελέσει πλήγμα στην οικιστική ανάπτυξη και στην απόκτηση στέγης.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων προτείνει όπως εφαρμοστεί ενιαία πολιτική για την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας η οποία θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% και προσθέτει πως στηρίζει την απλοποίηση των κριτηρίων.

Αναφέρει, επίσης, ότι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών με τον διαχωρισμό διαμερισμάτων και μονοκατοικιών και το πλαφόν σε εμβαδά και αξίες είναι πολύπλοκη και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

Προσθέτει ότι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, στις €500 χιλ., αντί τις €350 χιλ. που είναι σήμερα. 

«Μια πρόταση που ο Σύνδεσμος έχει θέσει επανειλημμένα, ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, είναι η επιβολή μηδενικού ΦΠΑ για νέες κύριες κατοικίες και αναπτύξεις, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ώστε να προωθηθεί η αγορά νέων αναπτύξεων», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο αναπτυξιακός τομέας αποτελεί για την Κύπρο μία διαρκώς αναπτυσσόμενη επικερδής βιομηχανία και «ήδη εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ακινήτων στην αγορά, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης για νέα οικιστικά έργα μεγιστοποιούν το πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων αναφέρει ότι το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όσο περισσότερα κίνητρα γίνεται σε ντόπιους και ξένους αγοραστές να προχωρήσουν στην απόκτηση νέας κατοικίας, μέτρο το οποίο όχι μόνο θα προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον κάθε συμπατριώτη μας, θα ωφελήσει ευρύτερα την κοινωνία και το περιβάλλον καθώς οι νέες αναπτύξεις είναι λιγότερο ρυπογόνες και ενεργοβόρες.