You are here

Αναπομπή νόμου για παράταση προστασίας από εξώσεις

30/10/2020 16:05

Σε αναπομπή του νόμου που ψήφισε η βουλή για παράταση μέχρι τέλος του έτους, της προστασίας των ενοικιαστών από ταχείες διαδικασίες έξωσης, προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η νομοθεσία πέρασε σχεδόν ομόφωνα από τη βουλή στις 9 Οκτωβρίου, με 47 ψήφους υπέρ και μια ψήφο εναντίον της σχετικής πρότασης νόμου που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τη βουλή, με  την οποία επεξηγούνται οι λόγοι της αναπομπής, «η χρονική επέκταση στην αναστολή της διαδικασίας των εξώσεων που προβλέπει ο εν λόγω νόμος αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι όπως αυτή κατοχυρώνεται με βάση το άρθρο 26 του Συντάγματος, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη που κατοχυρώνεται με το άρθρο 30.1 του Συντάγματος».

Τα επιχειρήματα για την αναπομπή

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για επέμβαση του νομοθέτη στην ήδη διαμορφωμένη συμβατική σχέση των μερών η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα της ανάκτησης κατοχής, χωρίς να ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, ούτως ώστε να μπορεί έστω και οριακά, όπως αναφέρεται, να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι.

Σε ότι αφορά την παραβίαση της αρχής της διάκρισης εξουσιών, σημειώνεται πως με τη ρύθμιση αναστέλλεται προκαταρκτικά και αυτόματα η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και διαταγμάτων για τις εξώσεις, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται, χωρίς το αρμόδιο δικαστήριο να αποφανθεί ότι δικαιολογείται τέτοια αναστολή.

«Τούτο συνιστά παρέμβαση στην εξουσία των δικαστηρίων, τα οποία είναι τα μόνα που έχουν αρμοδιότητα να αναστέλλουν διατάγματα και αποφάσεις τους», όπως αναφέρεται. Προστίθεται πως η αναστολή τελείται χωρίς να ασκηθεί δικαστική κρίση και πως αυτό συνιστά παραβίαση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας, από τη νομοθετική εξουσία.

Αναφορικά με την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος σημειώνει στην επιστολή του προς «η ρύθμιση δημιουργεί ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο κώλυμα στην πρόσβαση των ιδιοκτητών των υποστατικών στο Δικαστήριο», με τον νόμο να χαρακτηρίζεται ως «αντισυνταγματικός».

Επικρίσεις και κάλεσμα απόρριψης αναπομπής

Την ενέργεια της αναπομπής επικρίνει το ΑΚΕΛ με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως κάνει αναπομπές και αναφορές στο Ανώτατο για κάθε νομοθεσία που προστατεύει κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών ενώ, «για καθετί που εξυπηρετεί τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αναποδογυρίζει το σύμπαν για να το επιβάλει».

«Τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε αναπομπή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή και η οποία προστατεύει κοινωνικά ευάλωτους ενοικιαστές από τη διαδικασία έξωσης τους μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε πρωτοβουλία για να λύσει το ζήτημα των ενοικίων «που τους τελευταίους μήνες οδήγησε στην ασφυξία νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις» και πως το ίδιο έπραξε σε σχέση με άλλα θέματα, όπως η προστασία δανειοληπτών από τις εκποιήσεις, οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και η δικαστική απόφαση που δικαίωσε εκπαιδευτικούς που μετατράπηκαν μονομερώς σε αυτοεργοδοτούμενους.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόρριψη της αναπομπής και προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων που πλήγηκαν μέσα στην πανδημία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Με βάση τον αναπεμφθέντα νόμο, τροποποιήθηκε ο περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος, ώστε η ισχύουσα μέχρι την 30ήΣεπτεμβρίου 2020 αναστολή κάθε διαδικασίας ανάκτησης κατοχής ακινήτου, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11 του περί Ενοικιοστασίου Νόμου, να επεκταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να μην εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή καμία απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής δυνάμει τέτοιας διαδικασίας.

Η νομοθεσία αρχικά προέβλεπε την αναστολή διαδικασιών έξωσης μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και, ύστερα από σχετική τροποποίησή του, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε αρχικά τον Μάρτιο, ως προσωρινό μέτρο προστασίας των ενοικιαστών από το ενδεχόμενο έξωσής τους συνεπεία της κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στη διακίνηση των πολιτών, την περίοδο της πανδημίας.

Στο στάδιο της συζήτησης, βουλευτές χωρίς να διαφωνούν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης, εξέφρασαν προβληματισμό σε σχέση με το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων υποστατικών να επηρεαστούν αρνητικά από την προτεινόμενη επέκταση της εν λόγω αναστολής.

Της Μαρίας Χαμπή