You are here

Άναρχη ανάπτυξη στον Κόλπο των Κοραλλίων

08/11/2019 06:00

Τραγελαφικές καταστάσεις εκτυλίχθησαν ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της βουλής όταν ο δήμαρχος της Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε ότι 150 κατοικίες στον Κόλπο των Κοραλλίων είναι περίκλειστες και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Η συγκεκριμένη έκταση γης η οποία βρίσκεται κατά μήκος της παραθαλάσσιας ακτής του Κόλπου των Κοραλλιών η οποία ανέρχεται γύρω στις 300 σκάλες, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και έχει εκμισθωθεί από το 1968 μέχρι το 2066 σε 2-3 εταιρείες οι οποίες προωθούν διάφορες αναπτύξεις.

O κ. Λάμπρου, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου η οποία συνέχισε την εξέταση της καταγγελίας για ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος λόγω της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την κατάργηση δημόσιων μονοπατιών και αργακίου με σκοπό την αδειοδότηση παραλιακής ανάπτυξης στον δήμο Πέγειας, είπε ότι από τα 288 οικόπεδα στη συγκειμένη περιοχή, τα 64 είναι περίκλειστα χωρίς δημόσιο δρόμο πρόσβασης.

«Αφήνουν τα αυτοκίνητα τους σε κάποιους δρόμους στάθμευσης και πηγαίνουν από τα μονοπάτια στα σπίτια τους. Τα οικόπεδα δεν διαθέτουν ούτε πιστοποιητικά τελικής έγκρισης».

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής παρακολουθούσαν άφωνοι τα όσα κατέθετε ο δήμαρχος της Πέγειας.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία εάν τους παραχωρήθηκε νερό και ρεύμα, ο κ. Λάμπρου απάντησε καταφατικά.

Μάλιστα ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι «αρκετοί ιδιοκτήτες στράφηκαν εναντίον του δήμου επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά εγκρίσεως της κατοικίας τους».

Απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις των βουλευτών είπε ότι «δεν υπάρχει οδικός φωτισμός, κάποια πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί είναι σπασμένα, δεν υπάρχουν διαχωρισμένοι χώροι πρασίνου ενώ η εταιρεία που της έχει εκμισθωθεί η γη αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί».

Εν μέσω έντονης συζήτησης οι βουλευτές συμφώνησαν ότι την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που τους επέτρεψαν να κτίσουν 150 κατοικίες χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Λαμβάνοντας το λόγο ο λειτουργός του επαρχιακού γραφείου πολεοδομίας Πάφου, Παναγιώτης Παναγίδης, είπε ότι «ο νόμος δεν απαγορεύει να δοθεί άδεια σε υπό δημιουργία οικόπεδα βάζοντας την ασφαλιστική δικλίδα ότι δεν θα εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για την οικοδομή εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η τελική έγκριση για τον διαχωρισμό των οικοπέδων».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουλίας απευθυνόμενος στο δήμαρχο τον κάλεσε να έρθει σε επαφή με την ελεγκτική υπηρεσία τις επόμενες ημέρες ώστε να διευθετήσουν συνάντηση με κλιμάκιο της ελεγκτικής υπηρεσίας για επιτόπια εκτενή εξέταση του θέματος.

Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε την ετοιμότητα του δήμου Πέγειας να παραδώσει όλους τους φακέλους της υπόθεσης για έλεγχο στην ελεγκτική υπηρεσία.

Όσον αφορά το θέμα που υπήρχε στην ατζέντα της επιτροπής σχετικά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση δημόσιων μονοπατιών και αργακίου με σκοπό την αδειοδότηση παραλιακής ανάπτυξης στον δήμο Πέγειας η οποία θα περιλαμβάνει 22 κατοικίες, ο κ. Λάμπρου είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται στο δικαστήριο μετά από προσφυγή του δήμου Πέγειας που καταχώρησε εναντίον της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι «προσφυγή έγινε και από δημότες και ότι η δίκη έχει ορισθεί για τις 4 Δεκεμβρίου 2019».

Της Ηρώς Ευθυμίου