You are here

Αποδεκτές αναπομπές δύο νόμων για μεταβίβαση ακινήτων

08/04/2021 20:32

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε δύο αναπομπές  του Προέδρου της Δημοκρατίας σε νόμους που ψήφισε η Βουλή.
 
Σκοπός των αναπεμφθέντων νόμων ήταν η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Eγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, αντίστοιχα, ώστε, σε περίπτωση που διενεργείται στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου, με τη συγκατάθεση του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη, μεταβίβαση ή/και υποθήκευση ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, να μην ισχύει η προβλεπόμενη στους εν λόγω βασικούς νόμους απαγόρευση μεταβίβασης της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας ή αυτοτελούς τμήματός της, η οποία εγγράφεται και επενεργεί προς όφελος της αρμόδιας οικοδομικής αρχής, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.
 
Οι νόμοι αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατ’ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι κυριότεροι λόγοι της αναπομπής των υπό αναφορά νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αυτοί εξάγονται από τις δύο επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι οι ενδοιασμοί της εκτελεστικής εξουσίας για τη λειτουργικότητα των προτεινόμενων διατάξεων, καθότι με την υιοθέτησή τους αναμένεται ότι θα διοχετευτούν στην αγορά ακίνητα στα οποία ανεγέρθηκαν οικοδομές με ουσιώδεις παρατυπίες, για τις οποίες εκδόθηκε πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών. Επίσης αναφέρεται ότι οι νόμοι αντίκεινται στην αρχή της ισότητας.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατά την επανεξέταση των νόμων, εισηγήθηκε την αναθεώρηση των αναπεμφθέντων νόμων, ώστε η άρση της προβλεπόμενης στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία απαγόρευσης αφενός να αποτελεί προσωρινή ρύθμιση με ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 και αφετέρου να μην ισχύει αποκλειστικά για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου, αλλά για κάθε περίπτωση ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.
       
Η Ολομέλεια ψήφισε ακολούθως νέα κείμενα, τα οποία διαλαμβάνουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφενός θα είναι προσωρινής ισχύος, ήτοι θα λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2021, και αφετέρου θα εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών. Υπέρ ψήφισαν 30 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.