You are here

Αύξηση 40% ενοικίων στη Λεμεσό

22/04/2019 12:31

Τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων ανέδειξε η τελευταία μελέτη του υπουργείου εργασίας όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ότι στη Λεμεσό τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40% και στη Λευκωσία 33%. 

Η κ. Αιμιλιανίδου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της βουλής η οποία εξέτασε για άλλη μια φορά το θέμα, εξήγησε ότι όπως διαφαίνεται από τη μελέτη η οποία διεξήχθη το τρέχον έτος, τα ενοίκια σε Λάρνακα και επαρχία Αμμοχώστου δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση.

Ανέφερε επίσης ότι εντός του Μαΐου θα είναι έτοιμοι οι κανονισμοί και θα κατατεθούν στη βουλή για αλλαγή των ενοικίων που παρέχει το υπουργείο στους αιτητές.

Παράλληλα, είπε ότι «θα διαφοροποιηθούν και τα ενοίκια που παρέχουμε στους αιτητές πολιτικού ασύλου».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξέσπασε έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της προέδρου της επιτροπής Ελένης Μαύρου για το ποια κυβέρνηση ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση.

Αφορμή έδωσε η αναφορά του κ. Πετρίδη ότι «η στεγαστική πολιτική επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ ήταν αυτή που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα τα σχέδια για την προσιτή κατοικία», τονίζοντας ότι «ζούμε τις συνέπειες μια φούσκας».

Πρόσθεσε ότι «οι στατιστικές έδειχναν ότι η στέγαση στην Κύπρο βασιζόταν στα δάνεια αγνοώντας την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου».

 «Η πολιτική μας προσανατολίζεται από τέσσερα πράγματα. Την αξία της γης, την πυκνότητα της δόμησης, την ποιότητα και το κόστος κατασκευής και το λογικό κέρδος του φορέα που θα τα κατασκευάσει», είπε.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών, βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι οργανωμένων φορέων που κλήθηκαν στην συνεδρία επέκριναν τους δύο υπουργούς για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ετοιμασία της νέας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η κ. Ελένη Μαύρου υπενθύμισε ότι ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει σε άλλη συνεδρία της ίδιας επιτροπής ότι τα σχέδια θα ήταν έτοιμα τον Ιανουάριο του 2019.

Ο υπουργός εσωτερικών παραθέτοντας κάποια στοιχεία ανέφερε ότι «σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ το ποσοστό των κυπρίων που ζουν σε μικρές κατοικίες ανέρχεται στο 75-80% σε αντίθεση με 50-55% στην ΕΕ και σε αντιδιαστολή με τα διαμερίσματα που στην Κύπρο διαμένει ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% ενώ στην ΕΕ το 50%».

Σημείωσε επίσης ότι «ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων των δωματίων που αναλογούν σε κάθε κύπριο είναι πολύ μεγαλύτερος του κανονικού, 2,4% ζουν κάτω από το μέσο όρο σε αντίθεση με 20% του μέσου όρου στην ΕΕ».

Διευκρινίζοντας ακολούθως τι σημαίνει προσιτή κατοικία είπε ότι «η προσιτή κατοικία αφορά λιγότερο του 40% του εισοδήματος κάποιου για να μπορεί να ζήσει. Εμείς για σκοπούς πολιτικής το θεωρούμε στο 30%», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Πετρίδης είπε ότι βρίσκονται σε συζήτηση με τον ΚΟΑΓ για αξιοποίηση κρατικής γης, γίνεται επανακαθορισμός των σχεδίων για τους κύπριους πρόσφυγες και αναπροσαρμογή των σχεδίων για τις ορεινές και ακριτικές περιοχές.

Σχετικά με την επιδότηση του ενοικίου είπε ότι έχει διπλασιαστεί το ποσό από €4,5 εκ. σε €10 εκ. βάσει του οποίου καλύπτονται 4,5 χιλ. δικαιούχοι.

Ο κ. Πετρίδης αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση των ενοικίων είπε ότι «το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η αγορά ήταν προσανατολισμένη στην ιδιοκατοίκηση ενώ σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στην αύξηση των φοιτητών και του Airbnb που έχουν απορροφήσει μεγάλο ποσοστό ακινήτων αλλά και στην έλλειψη διαμερισμάτων».

Η υπουργός εργασίας λαμβάνοντας το λόγο ξεκαθάρισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν άστεγοι αλλά οικογένειες ή άτομα που αναζητούν στέγη και ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2018 αντιμετωπίστηκαν 101 περιπτώσεις κυπρίων που αναζητούσαν στέγη, 36 ευρωπαίων και 662 περιπτώσεις αιτητών πολιτικού ασύλου.

 «Από το 2015 έως το 2018 καταβλήθηκαν €31 εκ. για επίδομα ενοικίου σε οικογένειες και πρόσωπα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και ήταν δικαιούχοι του ΕΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο μέσος όρος για επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους του ΕΕΕ είναι μεταξύ €700 χιλ. - €800 χιλ. το μήνα».

Ο εκπρόσωπος του κινήματος ΕνΕργώ Λευτέρης Γεωργίου κατηγόρησε το κράτος ότι απέτυχε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.

«Αυτή τη στιγμή που μιλούμε υπάρχουν 210 περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν στέγη, και βρίσκονται σε ξενοδοχείο», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι «ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε αποτελέσματα, αντί τούτου, ακούσαμε για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα ακόμη μελετιούνται».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε πως ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά ανθρώπων που είτε είναι άστεγοι είτε διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, «βρεθήκαμε σήμερα αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη στάση από πλευράς υπουργού εσωτερικών. Ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα ανακοινώνονταν στεγαστικά προγράμματα από τον περασμένο Γενάρη σήμερα ακούσαμε και πάλι για μελέτες που γίνονται και για εξαγγελίες που θα γίνουν, χωρίς λύσεις συγκεκριμένες χωρίς έστω ένα χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Η κ. Μαύρου είπε πως οι πυροσβεστικές λύσεις που δίνουν οι υπηρεσίες του κράτους μπορεί προσωρινά να απαμβλύνουν το πρόβλημα αλλά δεν είναι η λύση.

Ο βουλευτής του κινήματος οικολόγων- συνεργασία πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η συνεδρία ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει σοβαρό και εντεινόμενο πρόβλημα αστέγων στη χώρα μας και πρόβλημα στεγαστικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, οι συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση αλλά και ο τρόπος που επιλέγηκε να αντιμετωπιστεί αυτή, έχουν δημιουργήσει εν γένει πρόβλημα στέγασης στην Κύπρο το οποίο οι ευάλωτοι κρίκοι στην αλυσίδα δεν το αντέχουν γι’ αυτό κα μένουν στον δρόμο.

Πρόσθεσε πως η ευαισθητοποίηση ομάδων πολιτών αλλά και ο τρόπος που ενεργεί προσωπικά η υπουργός εργασίας οδηγεί στην ad hoc αντιμετώπιση των περιστατικών ούτως ώστε να μην υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανθρώπων που ζουν χωρίς στέγη, και να στεγάζονται προσωρινά σε ακατάλληλους χώρους πολλές φορές.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, είπε πως προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση το γεγονός ότι συμπολίτες μας ζουν σήμερα σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Σαν κράτος, είπε, πρέπει να χαράξουμε μια στεγαστική και κοινωνική πολιτική για όλους τους πολίτες και το ΕΛΑΜ θα βρίσκεται ενεργά στο πλευρό του Κινήματος ΕνΕργώ.

Εκ μέρους του κίνησης ΕνΕργώ ο Λευτέρης Γεωργίου είπε μετά τη συνεδρία ότι από τις 18 Οκτωβρίου του 2018 όταν ήταν ξανά στη βουλή για το ίδιο θέμα μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις δηλώσεις για κατάθεση σχεδίου από πλευράς υπουργείου εσωτερικών μέχρι τον προηγούμενο Γενάρη.

Όπως είπε η κυβέρνηση απέχει πολύ από το πρόβλημα ή δεν θέλει να το δει, και σημείωσε πως αυτό που ο ίδιος αντιμετωπίζει καθημερινά είναι τα προβλήματα του κόσμου που ζουν στο δρόμο και σε άθλιες συνθήκες.

Ο νομικός σύμβουλος του κινήματος Ζήνωνας Νικολαΐδης, είπε «πως η κυπριακή Δημοκρατία καταπατά ασύστολα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή αν δεν διορθωθεί αυτό το ζήτημα μετά το Πάσχα από το να προσφύγουν με αγωγές κατά του κράτους». 

Της Ηρώς Ευθυμίου