You are here

Δεκαπλασίασαν ενοίκια σε βιομηχανικές ζώνες

18/01/2022 13:19

Σε απόγνωση βρίσκεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν μεγάλα ποσά σε αναδρομικές αυξήσεις που τους επέβαλε το κράτος για ενοίκια σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές/ζώνες χωρίς να τύχουν ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα το κράτος δεκαπλασίασε τα ενοίκια χωρίς να ενημερώσει τους επαγγελματίες ενοικιαστές του, οι οποίοι συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά τα υφιστάμενα ενοίκια τους για 10 χρόνια περίπου και τώρα τους ζητά να καταβάλλουν αναδρομικά τις αυξήσεις.

Αυτό αναφέρθηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ και Ανδρέα Πασιουρτίδη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε σήμερα τα δαιδαλώδεις θέματα του εξορθολογισμού της πολιτικής διαχείρισης των βιομηχανικών/ βιοτεχνικών ζωνών/περιοχών και την ανάγκη θεσμοθέτησης ενιαίου νομικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω ζωνών/περιοχών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές που επισκέφθηκε η Επιτροπή πρόσφατα.

Όπως εξήγησαν μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής οι βουλευτές της αριστεράς, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν ενώ οι επαγγελματίες κατέβαλλαν τα ενοίκια τους κανονικά, ενημερώθηκαν ότι λόγω αυξήσεων που επιβλήθηκαν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά αυξήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα, οι οποίες αντιστοιχούν σε δεκασιαπλασιασμό του ενοικίου τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαβριήλ εξήγησε ότι οι ενοικιαστές που κατέβαλλαν στο Κτηματολόγιο ετήσιο ενοίκιο της τάξης των €500 καλούνται τώρα να καταβάλει αναδρομικά ενοίκια δέκα χρόνων ύψους  €5500.

Τόνισε ότι μεγάλος αριθμός των επαγγελματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καλούνται κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει στο σύνολο της κοινωνίας  να καταβάλλει μεγάλα ποσά, για τα οποία δεν ενημερώθηκαν.  

Απαντώντας από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου ανάφερε ότι βάση των συμβολαίων δεν υποχρεούται το κράτος να ενημερώνει για τις αυξήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις αυτές επιβάλλονται βάση των αναθεωρήσεων των τιμών των ακινήτων και της απόδοσης στο αγοραίο ενοίκιο.

Δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα επανεξετασθεί ώστε να ληφθούν αποφάσεις που να μην επιβαρύνουν δραματικά τους επαγγελματίες, τόσο προς το ύψος του ενοικίου που καλούνται να καταβάλλουν ως και προς το ποσό που πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά.

Αναφέρθηκε  επίσης στη στρέβλωση που υπάρχει όσον αφορά τον καθορισμό ενοικίων των κρατικών τεμαχίων, λέγοντας ότι 2010 η απόδοση των τεμαχίων ήταν 5 – 7% ενώ το 2012 με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου το περιθώριο πάγωσε στο 3%, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στο 2,5%. Πρόσθεσε πως στις ορεινές περιοχές η απόδοση περιορίστηκε στο 1%.

Μελέτη από το υπουργείο Εσωτερικών

Όσον αφορά το θέμα του εξορθολογισμού της πολιτικής διαχείρισης των βιομηχανικών/ βιοτεχνικών ζωνών/περιοχών ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και τις πρόσθετες και μελλοντικές ανάγκες.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη μεταξύ άλλων κάνει καταγραφή όλων των υφιστάμενων βιομηχανικών και βιοτεχνικών ζωνών/ περιοχών και εξετάζει την δυνατότητα είτε επέκτασης κάποιων από αυτών είτε την δημιουργία και κάποιων νέων.

Ανέφερε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη στα τέλη του χρόνου και ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να την έχουν στα χέρια τους ως βάση για τις πιθανές αποφάσεις και  αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον τομέα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως στο πλαίσιο του καταρτισμού του προϋπολογισμού του 2022 το ΥΠΕΣ υπέβαλε στο ΥΠΟΙΚ εισηγήσεις για επέκταση δύο υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών στο Κίτι και την Ξυλοτύμπου, αλλά για διαδικαστικούς λόγους το ΥΠΟΙΚ την απέρριψε επειδή το θεώρησε ως νέα πολιτική. Είπε πως κατόπιν διαβούλευσης με το ΥΠΟΙΚ, το ΥΠΕΣ θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και συμπερίληψή του στον επόμενο προϋπολογισμό.

Συμφωνούν για ενιαία Αρχή Διαχείρισης

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου από πλευράς της δήλωσε ότι καταρχήν συμφωνούν με την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής διαχείρισης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών /ζωνών, η οποία θα βρίσκεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου της.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα δεχθούν να αναλάβουν την είσπραξη των ενοικίων, αρμοδιότητα που σήμερα έχει το Κτηματολόγιο, καθώς θα δυσχεραίνει το έργο της Υπηρεσίας Βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό κονδύλι για βελτιώσεις στις υποδομές στις βιομηχανικές περιοχές.

Η υπουργός δήλωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη βάση της οποία θα λυθούν προβλήματα οι αρμόδιες αρχές να επιλύσουν  θέματα όπως αυτά  των ενοικίων, και της ανάκτησης και επαναπροκήρυξης τεμαχίων που έχουν πρόβλημα.

Η κ. Πηλείδου, τόνισε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον κλάδο της βιομηχανίας αναφέροντας ότι το ποσοστό συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, φτάνει το 7%.

 Σημειώνεται ότι οι βιομηχανικές/βιοτεχνικές ζώνες υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι βιομηχανικές περιοχές βρίσκονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την άμεση ανάγκη για καταγραφή όλων των υφιστάμενων βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών/ζωνών και την ανάγκη θεσμοθέτησης ενιαίου νομικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω ζωνών/περιοχών. Έδωσε περιθώριο τριών μηνών μέχρι τη σύγκληση νέα συνεδρίας για το θέμα.

«Χάνουν ευκαιρίες όλες οι βιομηχανίες όλες οι βιοτεχνίες αν και δεν υπάρξει πλαίσιο διαχείρισης των βιομηχανιών και βιοτεχνικών περιοχών και ζωνών. Όλοι έχουμε διαγνώσει ότι η κατάσταση είναι αφόρητα δυσλειτουργική και κανείς δεν βγαίνει από μέσα», ανέφερε .
 
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η αρμοδιότητα για τη βιομηχανική πολιτική βρίσκεται τόσο στο Υπουργείο Εμπορίου όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σε μερικά θέματα υπάρχει και αρμοδιότητες στους Δήμους.

 Την ανάγκη ενιαίας αρχής για τη διαχείριση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών ζωνών /περιοχών εξέφρασαν επίσης ενώπιον της Επιτροπής  και άλλοι αρμόδιοι  φορείς όπως η ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ, Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι καλούνται οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ενοίκια με αποτέλεσμα πολλές βιομηχανίες κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων στις βιομηχανικές ζώνεςενώ διατύπωσε τη θέση της παράταξης ότι τόσο οι Βιομηχανικές όσο και Βιοτεχνικές και περιοχές θα μπορούσαν να είναι αποκλειστικά υπό τον έλεγχο και διαχείριση των Τοπικών Άρχων, όπως είναι και η θέση της Ένωσης Δήμων

Της Ελένης Χαραλάμπους