You are here

Δέσμευση περιουσίας για οφειλές στο ΤΚΑ

04/03/2019 15:50

Την μέθοδο της δέσμευσης περιουσίας επιθυμεί να επιστρατεύσει η κυβέρνηση για ενίσχυση της εισπρακτικής της ικανότητας σε ότι αφορά τις οφειλές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν σχετικό νομοσχέδιο σημειώνεται ότι η ανάγκη για την εν λόγω ρύθμιση, προκύπτει λόγω αύξησης των καθυστερημένων οφειλόμενων εισφορών και από την ανάγκη εξεύρεσης νέων πιο αποτελεσματικών τρόπων είσπραξης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθίσταται δυνατή η δέσμευση κινητής ή και ακίνητης περιουσίας οφειλετών, δηλαδή εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζομένων.

 

Κατάσχεση και εκποίηση

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου που έχει σταλεί στη βουλή, είναι η εισαγωγή διατάξεων ανάλογων με αυτές που έχουν εισαχθεί στους περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμους του 2000-2018, που να επιτρέπουν την κατάσχεση και εκποίηση κινητής περιουσίας πριν και μετά την έναρξη ποινικής διαδικασίας ενώπιον Δικαστηρίου και την αποδοχή και εγγραφή εμπράγματου βάρους επί της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του τροποποιητικού νομοσχεδίου, προς εξασφάλιση του οφειλόμενου ποσού εισφορών και πρόσθετου τέλους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προνοείται η εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία για οφειλόμενο ποσό εισφορών και πρόσθετου τέλους του οφειλέτη, δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δήμευση άλλης κινητής περιουσίας.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει έμμεσο χρηματοοικονομικό κόστος για τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις λόγω των δεσμεύσεων με σκοπό την εξασφάλιση της είσπραξης των οφειλόμενων εισφορών και ενδεχόμενες επιπτώσεις στις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, θεωρείται απαραίτητο για την είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών.

Σημειώνεται πως για την εφαρμογή των νέων διατάξεων απαιτείται ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό και πιο συγκεκριμένα αναμένεται ότι θα χρειαστεί δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής και ελέγχου της νέας νομοθεσίας και επιπρόσθετο προσωπικό.

Της Μαρίας Χαμπή