You are here

Developers: Όχι σε νέα τέλη στα ακίνητα

07/10/2022 16:01

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη τροποποίηση από τη Βουλή του «Περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου» βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, επιβαρύνοντας με επιπλέον τέλος 0.4% επί της αξίας πώλησης, τα ακίνητα όλων των Κυπρίων.

«Σε αντίθεση με το όλο πνεύμα της ίδρυσης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που είναι το να συμβουλεύει την εκάστοτε Κυβέρνηση για μέτρα υπέρ των εκτοπισμένων με χρηματοδότηση από τα ταμεία του κράτους κατά τρόπο που να είναι ισότιμη η συνεισφορά όλων των πολιτών, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση μόνο των ιδιοκτητών ακινήτων. Η επιβάρυνση μόνο μίας συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, αναιρεί ουσιαστικά το στόχο της ισότιμης κατανομής των βαρών της εισβολής και κατά την άποψή μας είναι αντισυνταγματική και άδικη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο τέλος επιβάλλεται επί της τιμής πώλησης και της εκτιμημένης αξίας και όχι επί του κέρδους, αποτελώντας ουσιαστικά φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ταυτόχρονα. Έχει ο Φορέας το δικαίωμα να τροποποιεί τους Περί Φορολογίας Νόμους και Κανονισμούς και να επιβάλλει τέλη και φορολογίες; «, διερωτάται.

«Σε μία συγκυρία όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης στηρίζουν τους αναπτυξιακούς τομείς των οικονομιών τους, υπό το φόβο της ύφεσης, η επιβολή νέων τελών και φορολογιών, θα πλήξει σημαντικά το βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, τον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών. Ακόμα περισσότερο, όμως, θα πλήξει τους ίδιους τους ιδιοκτήτες (νυν και μελλοντικούς) και ειδικά όσους ανήκουν στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, όπως τα νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους με το κόστος αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας συνεχώς να αυξάνεται», υπογραμμίζεται.

Περαιτέρω, προστίθεται, η πρόνοια για πιθανή αναδρομική ισχύ της διάταξης που προτείνεται τώρα, με ταυτόχρονη ακύρωση της προηγούμενης ρύθμισης, προκειμένου να καλυφθεί η αδυναμία εφαρμογής του προηγούμενου νόμου, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη συνταγματικότητά της. «Πέραν όμως αυτής της παραμέτρου, η εφαρμογή της διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να πωλήσουν την κατοικία τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να κληθούν να χρωστούν στο κράτος εξαιτίας της αναδρομικής αυτής φορολόγησης», σημειώνεται. 

«Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, θεωρούμε λάθος την επιβολή νέων φορολογιών και τελών στα ακίνητα, ιδίως στη συγκυρία που διανύουμε. Η δίκαιη στήριξη των προσφύγων, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από ένα μόνο κομμάτι της κοινωνίας μας, εν προκειμένω τους ιδιοκτήτες ακινήτων.   Ελπίζουμε, τέλος, ότι η Βουλή δεν θα προχωρήσει σε ψήφιση αυτής της άδικης και κοινωνικά επιζήμιας πρότασης», καταλήγει.