You are here

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος από κακοδιαχείριση βιομηχανικών οικοπέδων

16/01/2020 17:22

Στην κακοδιαχείριση στους όρους και στο πλαίσιο μίσθωσης βιομηχανικών οικοπέδων που έχουν ως αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αναφέρθηκε ο γενικός ελεγκτής ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου.

Με αφορμή τη σύμβαση μίσθωσης βιομηχανικού οικοπέδου στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου σε δημόσιο χώρο πρασίνου, το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής των Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι «στις περιπτώσεις που με λανθασμένους χειρισμούς το κράτος ζημιώνει δεν ευθύνονται οι ιδιώτες διότι αυτοί ζητούν και παίρνουν».

Ειδικότερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο εμπορίου το οποίο όπως είπε «προκήρυξε ένα διαγωνισμό για βιομηχανικό οικόπεδο χωρίς να είναι στην κατοχή του το συγκεκριμένο οικόπεδο αφού δεν είχε ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τον προηγούμενο κάτοχο του, όλα αυτά ζημίωσαν το κράτος και ωφέλησαν ένα ιδιώτη» είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε ότι από τότε που ανέλαβε ως γενικός ελεγκτής εγείρει συνεχώς το θέμα της κακοδιαχείρισης της κρατικής περιουσίας στις βιομηχανικές περιοχές.

«Η συγκεκριμένη περίπτωση βγάζει μάτι κακοδιαχείρισης διότι έχουμε ένα ιδιώτη ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ενοικίαση που πήρε από το κράτος χωρίς να κάνει τίποτα θα φύγει με ένα ποσό την τσέπη του €1,2 εκ.».

Εξήγησε ότι η προσφορά κατακυρώθηκε στον επιχειρηματία Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και ανέφερε ότι ακολούθως ο πρώτος μισθωτής προσέφυγε στο δικαστήριο και ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε και πέτυχε ακύρωση της σύμβασης που συνομολόγησε για το τεμάχιο και ζήτησε να του παραχωρηθεί νέο τεμάχιο, υπογράφοντας σύμβαση για τεμάχιο 8.000 τετραγωνικών μέτρων.
 
Ο κ. Αγκαστινιώτης, ακολούθως αντί να αξιοποιήσει το νέο το τεμάχιο που πήρε με νέα σύμβαση έναντι €8.000 ετήσιο ενοίκιο για 33 χρόνια, μετά την πάροδο τριών χρόνων όπως προνοεί ο νόμος ενημέρωσε το υπουργείο εμπορίου ότι θα πωλήσει το συμβόλαιο για €1,8 εκ. και  ζήτησε την έγκριση του υπουργείου εμπορίου.

Από την πλευρά του ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου εμπορίου Τάκης Φωτιάδης, απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι το υπουργείο εμπορίου είχε τη σύμφωνη γνώμη του γενικού ελεγκτή και του γενικού εισαγγελέα στη διαχείριση της υπόθεσης.

Πρόσθεσε πως μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη του ενοικιαστή του αρχικού τεμαχίου, ο γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αθώο μέρος, όπως και έγινε.
 
Είπε ακόμα πως διαφωνεί με τη θέση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του κ. Αγκαστινιώτη.
 
Ο κ. Αγκαστινιώτης που παρέστη στη συνεδρία είπε πως δεν νιώθουμε ότι κάναμε κάτι παράνομο, ή ότι εκμεταλλευτήκαμε το κράτος.
 
Τόνισε ότι η σύμβαση του είναι πανομοιότυπη με τις υπόλοιπες συμβάσεις για βιομηχανικές ζώνες.
 
Είπε πως μετά την υπογραφή της σύμβασης κάθε μήνα με επιστολή ζητούσε να του παραχωρηθεί το τεμάχιο καθώς είχε αγοράσει τα μηχανήματα.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως κατά τη συνεδρία ξεκαθάρισε πως η πρακτική να υπενοικιάζει κάποιος δεν είναι παράνομη.

«Δεν θέλουμε να δοθεί η εντύπωση ότι έγινε κάτι παράνομο ή μεμπτό η ευθύνη βαραίνει το υπουργείο εμπορίου» είπε.

 Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και βελτίωση των όρων μίσθωσης και υπενοικίασης βιομηχανικών τεμαχίων.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως είναι εκπληκτικά τα όσα βλέπουν το φως σε σχέση με το υπουργείο εμπορίου και  δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει πολιτικές ή άλλες ευθύνες. Διευκρίνισε περαιτέρω πως δεν ελέγχεται ο κ. Αγκαστινιώτης αλλά λογοδοτεί και ελέγχεται το υπουργείο εμπορίου.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στη διαχείριση βιομηχανικών τεμαχίων και επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς. Μετά από λανθασμένους χειρισμούς ένας χώρος πρασίνου στην είσοδο της Λευκωσίας, στο κόμβο της βιομηχανικής περιοχής χάνεται, συμπλήρωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου