You are here

ΔΗΣΥ: Χωρίς αναδρομικότητα το νέο τέλος ακινήτων

27/10/2022 11:30

Τροπολογία για κατάργηση της αναδρομικής ισχύς, από το Φεβρουάριο του 2021 της είσπραξης του τέλους 0,4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου, κατέθεσε το ΔΗΣΥ.

Η βουλεύτρια του κόμματος, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν κατέθεσε τροπολογία επί των νομοσχεδίων «Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου του 2022» και «Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμος του 2022», που θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση, ώστε να μην εφαρμοσθεί η αναδρομική είσπραξη του τέλους, καθώς όπως αναφέρει, θα προκαλέσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους πολίτες του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη τροπολογία, σκοπείται η μη λήψη δικαστικών μέτρων από τον Έφορο Φορολογίας και η μη επιβολή διοικητικών προστίμων ή κυρώσεων στις περιπτώσεις παράλειψης καταβολής του προβλεπόμενου τέλους ύψους 0,40% για μεταβιβάσεις ακίνητης ιδιοκτησίας ή μετοχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Σημειώνεται ότι στα υπό έγκριση νομοσχέδια, περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία θεσπίζεται νομική υποχρέωση των πωλητών ακινήτων ιδιοκτησίας και μετοχών για την καταβολή του τέλους 0.4%, για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου, από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία, δηλαδή τις 22 Φεβρουαρίου του 2021.

Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στον Έφορο Φορολογίας, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να λαμβάνει δικαστικά μέτρα εναντίον όσων δεν κατέβαλαν το τέλος.

Η Νομική Υπηρεσία κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, επεσήμανε ότι η μεταγενέστερη είσπραξη του τέλους, δυνατόν να προκαλέσει πρακτικά προβλήματα στο μηχανισμό είσπραξης, καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν όλοι οι πωλητές ακίνητης ιδιοκτησίας και μετοχών, για να αποδώσουν τα τέλη.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «σε περίπτωση παράλειψης της καταβολής του τέλους κατά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έγινε από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, ο Έφορος Φορολογίας θα μπορεί να λαμβάνει δικαστικά μέτρα και να εισπράττει οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία».

Σημειώνεται ότι παρά την έγκριση της νομοθεσίας, εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, δεν έγινε κατορθωτό να εισπραχθεί το τέλος καθώς δεν είχε διευθετηθεί ο τρόπος καταβολής του και η αρμόδια αρχή που θα το εισπράττει.

Με τα δύο νομοσχέδια που τίθενται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ρυθμίζεται ότι καμιά μεταβίβαση ακινήτων ή μετοχών δεν θα πραγματοποιείται εάν δεν καταβληθεί το τέλος του 0,04%. Παράλληλα, ορίζεται ο Έφορος Φορολογίας ως αρμόδια αρχή για την είσπραξη του τέλους.

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών από την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, δεν έχουν εισπραχθεί σχεδόν €20 εκατ.  

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται πρόνοια ότι στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων και εταιρειών, δεν θα εισπράττεται το υπό αναφορά τέλος, τουλάχιστον για το ποσό του τιμήματος πώλησης ή της εκτιμημένης αξίας, ανάλογα με την περίπτωση, που χρησιμοποιείται για μείωση ή εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η οποία εξέτασε τα νομοσχέδια, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, τη ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμο, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, μέλη της Επιτροπής επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους