You are here

Εκτός νομοθετικής ρύθμισης τα διαμερίσματα τύπου Airbnb

12/06/2018 12:58

Εκτός της ρύθμισης που προωθείται για την εγγραφή τουριστικών καταλυμάτων σε ειδικό μητρώο στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών, μένουν τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb.

Η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εμπορίου.

Η πρόταση τροποποιεί τον περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων νόμο, για τη συμπερίληψη και την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και τον καθορισμό πλαισίου αδειοδότησης, τεχνικών και λειτουργικών όρων και προδιαγραφών αναφορικά με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, στο πλαίσιο της πολιτικής για την αναβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Προνοεί επίσης τη δημιουργία μητρώου για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το οποίο δημιουργείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού που αναμένεται να μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο τουρισμού.

Συγκεκριμένα, η πρόταση καλύπτει τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις και κατοικίες, αφήνοντας εκτός του πεδίου ρύθμισης ένα μεγάλο μέρος του ζητήματος που αφορά στα διαμερίσματα σε οικιστικές πολυκατοικίες. Οι εισηγητές επικαλέστηκαν το ενδεχόμενο πρόκλησης κοινωνικών αντιδράσεων σε περίπτωση που νομιμοποιηθεί η ενοικίαση διαμερισμάτων ή τμηματικών ενοικιάσεων σε οικιστικές περιοχές.

Το μητρώο σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί βάσει κανονισμών που θα εκδοθούν από το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα εν λόγω καταλύματα.

Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι μέσω των ρυθμίσεων το κράτος και οι τοπικές αρχές θα μπορούν να παίρνουν το λαβείν τους, μέσω εσόδων από φόρους και τέλη που θα καταβάλλονται από τη χρήση των καταλυμάτων ως τουριστικά.

Δεν νομιμοποιείται η ενοικίαση διαμερισμάτων ως τουριστικά

Όπως διευκρίνισε κατά τη συζήτηση ο κ. Νεοφύτου, με βάση τις κείμενες νομοθεσίες, απαγορεύεται η ενοικίαση σε βραχυπρόθεσμη βάση, οποιουδήποτε καταλύματος είτε πολυκατοικίας, είτε μεμονωμένης έπαυλης ή μεμονωμένης κατοικίας, εκτός από πρόνοια που ενσωματώθηκε στο νόμο και αφορά περιπτώσεις τουλάχιστον 4 επαύλεων οι οποίες διαθέτουν κοινούς χώρους, πισίνες κτλ, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρχε δικαίωμα αδειοδότησης από τον ΚΟΤ, όπως είπε.

Η πρόθεση των εισηγητών της πρότασης νόμου είπε, είναι να ρυθμιστούν σε πρώτο στάδιο συγκεκριμένα καταλύματα «αποφεύγοντας να αγγίξουμε θέματα που ενδεχομένως να μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις».

Δεν θα νομιμοποιήσουμε ανέφερε, το δικαίωμα ενός που κατέχει διαμέρισμα σε οικιστική περιοχή να το ενοικιάζει ως τουριστικό κατάλυμα και να υπάρχουν άλλοι στην περιοχή που να διαμαρτύρονται.

«Αν κάποιος θεωρεί ότι σε αυτό το αρχικό στάδιο πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα διαμερίσματα μπορεί να καταθέσει τροπολογία» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, αναφέροντας ότι το θέμα έχει μελετηθεί και εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε σχέση με την κοινωνική διάσταση.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι η πρόταση προβλέπει πως ο ΚΟΤ θα πρέπει να ετοιμάσει κανονισμό με τα ελάχιστα απαιτούμενα σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας, ώστε να θεσπιστούν μέσα από κανονισμούς που θα έρθουν στη βουλή.

Όπως ανέφερε, ο ΚΟΤ ή το υφυπουργείο τουρισμού θα ελέγχει τα ελάχιστα επίπεδα για την υγεία και την ασφάλεια και ο φόρος εισοδήματος με βάση το μητρώο, θα μπορεί να ελέγχει τα εισοδήματα για να έχει τα έσοδα που πρέπει να έχει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, εξήγησε επίσης, ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των καταλυμάτων στο συγκεκριμένο μητρώο, ωστόσο ανέφερε ότι θα είναι παράνομο να ενοικιάζονται ως τουριστικά καταλύματα αν δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο. Οι ήδη αδειούχες από τον ΚΟΤ επαύλεις και κατοικίες επίσης, δεν είναι υποχρεωμένες να εγγραφούν στο μητρώο.

Στην παραξενοδοχεία το 15% του τουριστικού προϊόντος

Από την πλευρά του ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι το κράτος χάνει εισόδημα που θα μπορούσε να λαμβάνει μέσω δικαιωμάτων αδειοδότησης και πως με τις ρυθμίσεις θα μπορεί να γίνεται έλεγχος ποιότητας στις υπηρεσίες που παρέχονται.

Σημείωσε ότι υπάρχει επιθυμία για αδειοδότηση πολλών εκ των 20 χιλ. παράνομων επαύλεων και κατοικιών που υπάρχουν, ωστόσο αυτό δεν γίνεται λόγω παραδοξοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή εκ μέρους εμπλεκόμενων φορέων, στην παραξενοδοχεία, δηλαδή σε μη νόμιμα καταλύματα, καταλήγει σήμερα το 1/3 των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, εκτιμάται ότι υπάρχουν 20 χιλ. τουριστικά καταλύματα και τουλάχιστον άλλα τόσα διαμερίσματα που δεν υπόκεινται σε ρυθμίσεις. Το 15% του τουριστικού προϊόντος σε ότι αφορά αφίξεις και έσοδα, καταλήγει σε μη αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα, τόσο επαύλεις όσο και διαμερίσματα, σημείωσε.

Αναμένονται κανονισμοί από υπουργείο

Εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών σημείωσε ότι διαπιστώνεται όντως μια νέα τάση στην αγορά και πως η ρύθμισή της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε σχέση με τους κανονισμούς που θα πρέπει να ακολουθήσουν, η εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι το πρότυπο θα είναι το ίδιο με το ισχύον αλλά κάπως πιο απλοποιημένο.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πρόθεση συνεργασίας με το υπουργείο ώστε να βοηθήσει στην ετοιμασία προσχεδίου κανονισμών με σκοπό να μην καθυστερήσει η διαδικασία.

Βουλευτές εισηγήθηκαν να τεθεί υποχρέωση όπως τα καταλύματα που θα εγγράφονται στο μητρώο να κατέχουν πολεοδομική ή οικοδομική άδεια.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η παρανομία, ωστόσο ορισμένοι εξέφρασαν προβληματισμό σε σχέση με το ότι μένουν εκτός ρύθμισης τα διαμερίσματα.

Της Μαρίας Χαμπή