You are here

Ελεγκτής: Πάσχουν οι διαδικασίες αλλαγής πολεοδομικών ζωνών

31/01/2019 14:15

Οι διαδικασίες αλλαγής πολεοδομικών ζωνών πάσχουν, σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος κατά την παρουσία του στην επιτροπή ελέγχου υπογράμμισε την ανάγκη καθορισμού σαφών κριτηρίων και αντικειμενικών διαδικασιών για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών.

Η επιτροπή εξέτασε προσχέδιο έκθεσης του γενικού ελεγκτή σχετικά με καταγγελίες που υποβλήθηαν σε αυτή, για εξαίρεση δύο τεμαχίων στην περιοχή Κουκλιών, από την επέκταση πολεοδομικών ζωνών.

Με βάση τις καταγγελίες του επηρεαζόμενου προσώπου, δύο τεμάχια της ιδιοκτησίας του έμειναν εκτός οικιστικής ζώνης, σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή την οποία υπέδειξε σε συγκεκριμένο χάρτη. Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός στο ότι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, του ζητήθηκαν €200 χιλ. ως μίζες, ποσό το οποίο δεν κατέβαλε.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε ότι ο ισχυρισμός του πολίτη δεν μπορεί να προωθηθεί και πως η κατάλληλη οδός είναι η υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία, κάτι που ο καταγγέλων ανέφερε ότι δεν μπορεί να πράξει καθώς δεν κατέχει στοιχεία. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου, γεγονός που εμπόδισε την παροχή λεπτομερέστερων αναφορών ενώπιον της επιτροπής.

Ο γενικός ελεγκτής είπε ότι δεν θα εκδοθεί τελική έκθεση συμπερασμάτων ενόσω η υπόθεση εκκρεμεί στο διοικητικό δικαστήριο προς αποφυγή επηρεασμού της δικαστικής διαδικασίας.

Οι εκπρόσωποι του τμήματος πολεοδομίας ζήτησαν όπως τους επιτραπεί να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση, σε κλειστή συνεδρίαση. Στο κλειστό μέρος της συνεδρίας που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, αναφέρθηκε ότι τα δύο τεμάχια δεν έχουν περιληφθεί καθώς ήδη υπάρχει υπερκάλυψη των αναγκών για οικιστικές περιοχές και αδιάθετη οικιστική γη.

Διαφάνεια για αποφυγή διαπλοκής

Κατά τη συνεδρίαση ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και να περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες σε ότι αφορά την επέκταση πολεοδομικών ζωνών.

«Οι διαδικασίες πάσχουν», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε διαπλοκή και συγκρουόμενα συμφέροντα.

«Το μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε τουλάχιστον να φορολογείται η υπεραξία που θα προκύπτει από την αναβάθμιση γης λόγω αλλαγής πολεοδομικής ζώνης», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι και το υπουργείο εσωτερικών έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και την ανάγκη η πολιτεία να δει το θέμα πιο επισταμένα.

Κάλεσε παράλληλα τα μέλη της επιτροπής να αντιληφθούν το μέγεθος του οικονομικού οφέλους που προκύπτει για ένα τεμάχιο πέραν των 100 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, όταν με μία απόφαση αλλάξει η πολεοδομική πολιτική που το επηρεάζει.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η έλλειψη σαφών κριτηρίων αναφορικά με την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών επιτρέπει σε κάποιους να αποκομίζουν εκατομμύρια και δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, υποστήριξε ότι τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες πρέπει να προβληματιστούν αναφορικά με την ανάγκη το σύστημα να είναι αξιοκρατικό και αντικειμενικό και να μην βασίζεται στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Για ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας αναθεώρησης πολεοδομικών ζωνών έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αφήνονται περιθώρια διαπλοκής και άδικου πλουτισμού.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ότι αφορά την εξαίρεση των τεμαχίων από την οικιστική ζώνη και τόνισε ότι η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί περαιτέρω.

Της Μαρίας Χαμπή