You are here

Άδειες σε δεκάδες πύργους σε όλη την Κύπρο

16/10/2019 11:48

Άδειες σε δεκάδες πολυώροφα κτίρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο έχουν παραχωρήσει οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σήμερα η πολεοδομία στη βουλή.

Ο αριθμός των ψηλών κτηρίων που έχουν αδειοδοτηθεί άνω των 26 ορόφων ανέρχονται στα 11 παγκύπρια, δήλωσε ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος στη βουλή.

Αναλυτικότερα ανέφερε ότι άνω των 21 ορόφων παγκύπρια έχουν αδειοδοτηθεί 18 κτήρια.

Από 16 έως 20 ορόφων κτίρια έχουν εκδοθεί 16 άδειες, από 11 έως 15 ορόφους δόθηκαν 32 άδειες ενώ από 11 ορόφους και άνω δόθηκαν  66 άδειες, σημείωσε.

Ο αριθμός αυτός αφορά τη Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, σημείωσε.

Στο δήμο Λευκωσίας ο οποίος εκδίδει ο ίδιος τις άδειες υπάρχουν 2 - 3 ψηλά αδειοδοτημένα κτήρια, είπε.

Ο κ. Κούνδουρος μιλούσε ενώπιον της επιτροπής θεσμών στην παρουσία του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδης ο οποίος ενημέρωσε  την επιτροπή θεσμών για τη λειτουργία του τμήματος πολεοδομίας σημειώνοντας κατ’ αρχήν ότι επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τα ψηλά κτήρια.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «στις αναπτυσσόμενες χώρες τα ψηλά κτήρια ως επί το πλείστον θεωρούνται και περιβαλλοντικά κτήρια».

Σε έντονο ύφος ο κ. Πετρίδης υπέδειξε ότι «ο συντελεστής δόμησης είναι ο ίδιος, είτε το κτίσεις κατά μήκος της θάλασσας ή σε ύψος, ενώ χωρούν τους ίδιους πολίτες».

Τόνισε ότι επικρατεί ένας μύθος γύρω από τα ψηλά κτήρια, εξηγώντας ακόμη ότι το ποσοστό κάλυψης για ένα συμβατικό κτήριο είναι 60% ενώ για ένα ψηλό κτήριο είναι 30% και το υπόλοιπο για χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους.

Πρόσθεσε ότι εντός του μήνα το υπουργείο εσωτερικών θα παρουσιάσει το πλάνο για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο προβλέπει εννέα τομείς αλλαγών.

Μεταξύ των αλλαγών είναι ο διαχωρισμός των επενδύσεων σε τρεις κατηγορίες (χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου), η ευθύνη των μελετητών και οι ποινές που θα τους επιβάλλονται.

Ο κ. Πετρίδης παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει μια αδυναμία επιβολής του νόμου σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διαχρονική νοοτροπία και έφερε ως παράδειγμα τα ξενοδοχεία υποδεικνύοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς άδεια λόγω αυτής της κουλτούρας.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής των ψηλών κτηρίων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σε δέκα χρόνια οι οικιστικές περιοχές έχουν εξαπλασιαστεί».

Στο σημείο αυτό είπε ότι «θα πρέπει να γίνει σημαντική αύξηση των συντελεστών δόμησης μέσα στα κέντρα των πόλεων, μέσω των πέντε τοπικών νομοσχεδίων».

Η Κύπρος πάσχει απο λανθαμένες πολιτικες απο το 1960

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι αναφορικά με την πολεοδομία εντοπίστηκαν θέματα σε προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής όπως καθυστερήσεις, η αναγκαιότητα αλλαγής της διαδικασίας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα ψηλά κτήρια, η πολιτική ειδικών χαρακτήρων, ο σχεδιασμός περιοχών κ.α.
 
Συμπλήρωσε ότι έχει διαπιστωθεί ότι η Κύπρος πάσχει από το 1960 με λανθασμένες πολιτικές και έχει δημιουργηθεί ένα κράτος που δεν λειτουργεί όπως θα ήθελαν να λειτουργήσει, με τη δημιουργία μια κουλτούρας μη εφαρμογής των κανόνων . Εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια του ΥΠΕΣ να αλλάξει τη νομοθεσία και να μεταφερθούν εξουσίες της πολεοδομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και να προωθείται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είπε ότι δεν έγιναν όλα ακόμα αλλά είναι θετικό το ότι υπάρχει προγραμματισμός συνεργασία, προσπάθεια όλων για να γίνει η Κύπρος πιο σύγχρονο κράτος.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε παραγωγική και καρποφόρα τη συνεδρία, ενώ επεσήμανε παράλληλα τις πολλές παρανομίες που παρατηρούνται στην ανέγερση κτηρίων, και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικά ο τρόπος τα κτήρια να ελέγχονται κατά τη διάρκεια που κτίζονται. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης των συντελεστών δόμησης των πολυκατοικιών ώστε να μη χάνεται η αγροτική γη και εισηγήθηκε οι τριώροφες οικοδομές να γίνονται πενταόροφες, εκτός από περιοχές ειδικού χαρακτήρα. Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν και πιο προσιτές οι τιμές.
 
Ο βουλευτής του του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο υπουργός απέτυχε να δώσει τις απαντήσεις που ανέμεναν σε σχέση με την  ανύπαρκτη πολιτική για την ανάπτυξη ψηλών κτηρίων και την ασυδοσία που υπάρχει στην ανάπτυξη των ακτών κάτι που παραβιάζει και το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης. Ο υπουργός, είπε, μέσα από την τοποθέτησή του παραδέχεται ότι αυτός ο οργασμός ανάπτυξης ψηλών κτηρίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, γίνεται και έγινε χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτική, χωροθέτησης, περιβαλλοντικών κριτηρίων κ.ο.κ   

Για αυτό είπε, υπάρχουν και περιστατικά με διαρροή αποβλήτων στην θάλασσα της Λεμεσού από υπό κατασκευή ουρανοξύστη. 

Της Ηρώς Ευθυμίου