You are here

Επιφυλάξεις για νέο τέλος στις πωλήσεις ακίνητων

04/10/2022 09:33

Επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πρόνοιες των δύο τροποιητικών νομοσχεδίων που ρυθμίζουν την είσπραξη του τέλους 0.4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, εκφράζει o Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ).

Σε γραπτή ενημέρωση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο ΚΣΙΑ εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε σε συνεδρία της, για να θέσει τις απόψεις του αναφορικά με την τροποποίηση του νόμου, ενώ προσθέτει ότι τους ξενίζει ότι η Βουλή αποφάσισε μετά από 48 χρόνια να επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων για να ενισχύσει τους πρόσφυγες.

Ζητούν όπως η αναδρομική εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας απορριφθεί και επιπλέον, τα ποσά που υπολογίζεται να εισπραχθούν από το τέλος ν’ αντληθούν από τα γενικά ταμεία του κράτους, παρά από ένα υπερφορολογημένο τομέα.

Όπως εξηγεί, «πολλοί πωλητές ακινήτων βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση από το μέσο πρόσφυγα», ενώ σημειώνει ότι είναι άδικο να επιβαρύνεται οικονομικά μια ομάδα συμπολιτών για να επωφεληθεί μια άλλη.

Προσθέτει ότι η αύξηση του κόστους μιας πώλησης θα οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει πολύ περισσότερους φόρους από αυτούς που βάζει στα ταμεία του από τους ίδιους ψηλούς φόρους συναλλαγών ακινήτων.

Υπενθυμίζει ότι ο κεφαλαιουχικός φόρος ανέρχεται στο 20%, ο ΦΠΑ στο 19% και τα μεταβιβαστικά σε 4,5%.

Προτείνει όπως το Ταμείο Προσφύγων ενισχυθεί από τα γενικά ταμεία τους κράτους, τα οποία φορολογούν κυρίως τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ χαρακτηρίζει τους αγοραστές και ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγηκαν «εύκολη λεία».

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων στην επιστολή του εκφράζει και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί αναδρομικά η είσπραξη του τέλους 0.4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας, από τις 22/02/2021 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης που συζητείται.

«Η αναδρομική εφαρμογή του θα επιβαρύνει το κράτος με μεγάλο αριθμό δικαστικών υποθέσεων, νομικά/ δικαστικά έξοδα, καθώς και πολύ υψηλά διοικητικά έξοδα», τονίζει.

Εξηγεί ότι οι πωλητές πιθανόν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την πληρωμή του ποσού, ενώ και κάποιοι να μην είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν αφού θα αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η αναδρομικότητα είναι νόμιμη.

Προσθέτει επίσης, ότι αρκετοί ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατοικούν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια είσπραξης, να είναι ανέφικτη.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Προσφύγων βρίσκεται ένα βήμα πριν προωθήσει τα νομοσχέδια «ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμος του 2022» και «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμος του 2022», στην Ολομέλεια του σώματος, για ψήφιση στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή θα προβεί σε διαβούλευση επί τροπολογιών βουλευτών στα δύο νομοσχέδια και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Της Ελένης Χαραλάμπους