You are here

Έρχονται μειωμένα τέλη για κτηματομεσίτες

28/01/2022 11:00

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων κατατέθηκαν χθες από τον υπουργό Εσωτερικών κανονισμοί, για μείωση των τελών που καταβάλλονται από επαγγελματίες στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών για την έκδοση αδειών.

Συγκεκριμένα, προνοείται αντικατάσταση των υφιστάμενων κανονισμών του «περί Κτηματομεσιτών (Τέλη) Κανονισμών του 2008», με στόχο αφενός τη μείωση του τέλους έκδοσης της ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό των κατηγοριών για τα τέλη και τον καθορισμό νέων τελών που καταβάλλονται προς το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, για καταχώρηση αίτησης εγγραφής φυσικού προσώπου θα καταβάλλεται ποσό ύψους €100, για αίτηση εγγραφής νομικού προσώπου ποσό ύψους €200, για αίτησης εγγραφής βοηθού κτηματομεσίτη €50, για δικαιώματα εξετάσεων €150, για έκδοση πιστοποιητικού εγγραφής φυσικού προσώπου €350, για έκδοση πιστοποιητικού εγγραφής νομικού προσώπου €350, έκδοση πιστοποιητικού εγγραφής βοηθού κτηματομεσίτη €100 και για έκδοση ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος φυσικού προσώπου €200.

Επίσης για την έκδοση ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος νομικού προσώπου θα καταβάλλεται τέλος ύψους €150, για έκδοση ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος Βοηθού Κτηματομεσίτη €130, για έκδοση αντιγράφου ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος €20 και για έκδοση Επαγγελματικής ταυτότητας €20.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο των νέων Κανονισμών έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Της Ελένης Χαραλάμπους