You are here

Γόρδιος δεσμός η ρύθμιση για ενοικιάσεις τύπου Airbnb

05/02/2019 13:12

Γόρδιος δεσμός αποδεικνύεται η προσπάθεια ρύθμισης του θέματος των βραχυπρόθεσμων διαδικτυακών ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου Airbnb, καθώς η επιτροπή εμπορίου δεν έχει καταλήξει επί του επίμαχου θέματος της ενοικίασης διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην επιτροπή εμπορίου της βουλής, επανήλθαν στην επιφάνεια οι προβληματισμοί σε σχέση με το δικαίωμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε κοινόκτητα, κτήρια που βρίσκονται σε οικιστικές περιοχές και τα περιθώρια περιορισμού του, σε περίπτωση που διαφωνούν άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας.

Οι εισηγήσεις που έχει ενώπιον της η επιτροπή είναι για μη περιορισμό του δικαιώματος ενοικίασης σε αυτές τις περιπτώσεις, για καθορισμό προϋπόθεσης εξασφάλισης έγκρισης από την πλειοψηφία των ενοίκων και για καθορισμό προϋπόθεσης εξασφάλισης έγκρισης από την διαχειριστική επιτροπή της εκάστοτε πολυκατοικίας.

Η επιτροπή εμπορίου αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να προωθήσει την πρόταση νόμου προς ψήφιση, μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ξενοδοχεία, που θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της ολομέλειας στις 15 Φεβρουαρίου, μετά από επανειλημμένες αναβολές.

Η επιτροπή κατέληξε σε αυτή την απόφαση λόγω του ότι η πρόταση νόμου τροποποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο με τη ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου θα καταργηθεί.

Μεταβατική περίοδος τριών ετών

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι παρέμεναν δύο επίμαχα σημεία σε ότι αφορά την πρόταση νόμου εκ των οποίων στο ένα υπάρχει ομοφωνία για καθορισμό της μεταβατικής περιόδου στα τρία χρόνια.

Με βάση τη μεταβατική περίοδο, τα υφιστάμενα καταλύματα που ήδη ενοικιάζονται θα έχουν περιθώριο τριών ετών για να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς ικανοποίηση των προϋποθέσεων που θα θέτει η πρόταση νόμου για τη λειτουργία τους. Για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, θα πρέπει να πληρούνται προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας και ο ιδιοκτήτης να έχει αριθμό ΦΠΑ.

Το δεύτερο σημείο, όπως είπε, αφορά στο ποιοι θα έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε ενοικιάσεις διαμερισμάτων.

Σημείωσε ότι με την ψήφιση της πρότασης νόμου η συγκεκριμένη μέθοδος ενοικίασης που μέχρι σήμερα είναι ανεξέλεγκτη, θα μπει κάτω από συγκεκριμένη νομοθεσία και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια και παράθυρα φοροδιαφυγής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί με την ρύθμιση της αδειοδότησης και εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων σε μητρώο έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία τόσο αυστηρά κριτήρια που να δημιουργούν πρόβλημα στα υφιστάμενα καταλύματα, πολλά εκ των οποίων «κρατούν ζωντανά δεκάδες χωριά μας στην ύπαιθρο», όπως ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί σημειώνοντας ότι στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι τα καταλύματα να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο με συγκεκριμένους όρους ώστε το προσφερόμενο προϊόν να λειτουργεί σωστά τόσο για σκοπούς φορολόγησης όσο και για να αποτελούν διαφήμιση αντί δυσφήμηση οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι αναμένεται η τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης νόμου ώστε να προχωρήσει το συντομότερο προς ψήφιση.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε ότι η προσπάθεια είναι για τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου που θα επιτρέπει να αδειοδοτηθούν όσο το δυνατό περισσότερες μονάδες για μεγαλύτερο έλεγχο και να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος οι ιδιοκτήτες που με την αδειοδότησή τους θα συνάπτουν πιο εύκολα συμβόλαια.

Της Μαρίας Χαμπή