You are here

Η βουλή άναψε πράσινο στην έξωση κακοπληρωτών ενοικιαστών

24/01/2020 14:59

Με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 2 αποχές η βουλή άναψε το πράσινο φως στην τροπολογία του περί ενοικιοστασίου νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε έξωση των κακοπληρωτών.

Η εξ αναβολής πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ προνοεί ότι όσοι ενοικιαστές καθυστερούν να καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο για 21 συνεχείς ημέρες, τότε οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έξωσης, καταχωρώντας αίτηση στο δικαστήριο ελέγχου ενοικιάσεων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση αν ο ενοικιαστής δεν ανταποκριθεί σε διάστημα 14 ημερών, τότε ξεκινά η διαδικασία στο δικαστήριο, ακόμη και ερήμην του ενοικιαστή.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η έξωση θα γίνεται αφού παρέλθουν 90 ημέρες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τόσο τα εμπορικά υποστατικά, όσο και τις κατοικίες.

Σύμφωνα επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ η οποία ενσωματώθηκε στην πρόταση νόμου, είναι υποχρέωση του δικαστή και όχι οποιουδήποτε του δικαστηρίου, του γραμματέα ή του πρωτοκολλητή, να επικυρώνει ή απορρίπτει την ορθότητα της καταχώρησης ή μη της υπεράσπισης που είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατέθεσε από το βήμα της ολομέλειας ακόμη μια τροπολογία η οποία επίσης υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια (48 υπέρ και μια αποχή).

Με τη νέα προφορική τροπολογία του ΔΗΚΟ, ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου, βοηθούνται οι ενοικιαστές οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Η τροπολογία τους παρέχει το δικαίωμα αντί να βρεθούν ενώπιον έξωσης τους επόμενους τρείς μήνες, να έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να εξοφλήσουν τα ενοίκια τους εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Νοουμένου ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά και τα ενοίκια τους από την ημέρα που θα ψηφιστεί η νομοθεσία, είπε.

Οι τροπολογίες που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, η βουλευτής του κινήματος Ανεξάρτητοι και το ΕΛΑΜ, δεν ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της βουλής.

Της Ηρώς Ευθυμίου