You are here

Ίδρυση συμβουλίου για κοινόχρηστα πολυκατοικιών

16/09/2019 10:19

Την ίδρυση συμβουλίου εγγραφής κοινόκτητων οικοδομών και οιονεί κοινόκτητων οικοδομών με έδρα τη Λευκωσία προνοεί πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Μάριος Μαυρίδης και Ελένη Μαύρου.

Το συμβούλιο θα έχει εξουσία να διενεργεί την εγγραφή στο μητρώο των κοινόκτητων οικοδομών, των οιονεί κοινόκτητων οικοδομών και της διαχειριστικής επιτροπής ή και του διαχειριστή ανάλογα με την περίπτωση και να εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά εγγραφής και άλλα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

Επίσης, το συμβούλιο θα έχει εξουσία να τηρεί μητρώο κοινόκτητων οικοδομών, μητρώο οιονεί κοινόκτητων οικοδομών και μητρώο διαχειριστικών επιτροπών και διαχειριστών.

Με βάση της εξουσίες του, το συμβούλιο θα μπορεί να ασκεί έλεγχο για την σωστή εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών και να απαιτεί από οποιοδήποτε δημόσιο ή άλλο οργανισμό ή πρόσωπο την υποβολή ενώπιoν του οποιωνδήποτε στοιχείων ή πληροφοριών. Παράλληλα, θα μπορεί να εκδίδει εντάλματα πληρωμής και βεβαιώσεις για μη ύπαρξη εκκρεμούντων ενταλμάτων για οφειλές κυρίων μονάδων προς τη διαχειριστική επιτροπή ή το διαχειριστή.

Επίσης, θα εισπράττει μηνιαίως από τη διαχειριστική επιτροπή ή τον διαχειριστή έναντι αποδείξεως τέλος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν των μονάδων και ανέρχεται για κάθε κύριο σε ποσοστό 10%.

Το συμβούλιο θα μπορεί να παραχωρεί δάνεια σε κυρίους μονάδων και σε διαχειριστικές επιτροπές μέσω τραπεζών για μερική ή ολική κάλυψη δαπανών όσον αφορά τη στατική, μηχανολογική, ηλεκτρολογική επάρκεια συντήρηση ή και βελτίωση κοινόκτητων ή οιονεί κοινόκτητων οικοδομών.

Επίσης, θα μπορεί να προβαίνει σε καταγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης και την απαγόρευση εξόδου από τη Δημοκρατία κυρίως μονάδων οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα εντάλματα πληρωμής.

Γ.Χ.