You are here

Ισότιμα όπλα σε ενοικιαστή και ιδιοκτήτη από βουλή

22/01/2020 14:55

Ισότιμα όπλα στον ενοικιαστή και στον ιδιοκτήτη παρέχει η τροποποίηση του περί ενοικιοστασίου νόμου που προωθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών στην ολομέλεια της βουλής, την Παρασκευή.

Στην επιτροπή νομικών, η οποία εξέτασε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών τις νέες τροπολογίες των κομμάτων, αποφασίστηκε ότι όσοι ενοικιαστές καθυστερούν να καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο για 21 συνεχείς ημέρες, τότε οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έξωσης, καταχωρώντας αίτηση στο δικαστήριο ελέγχου ενοικιάσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών, Γιώργος Γεωργίου, εξήγησε ότι αν ο ενοικιαστής δεν ανταποκριθεί σε διάστημα 14 ημερών, τότε ξεκινά η διαδικασία στο δικαστήριο, ακόμη και ερήμην του ενοικιαστή.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τότε η έξωση θα γίνεται αφού παρέλθουν 90 ημέρες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τόσο τα εμπορικά υποστατικά, όσο και τις κατοικίες.

Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε ριζοσπαστικές τις αλλαγές τονίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους κακοπληρωτές.

«Πιστεύουμε ότι με τις τροπολογίες που θα επιφέρουμε θα απλοποιηθούν, εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έξωσης διορθώνοντας τη στρέβλωση που υπήρχε διαχρονικά από το 1983 μέχρι και σήμερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «εξισώνονται τα έννομα δικαιώματα των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών».

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι «στους νέους κανονισμούς έχουν ενσωματωθεί τροπολογίες που έχουν καταθέσει ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, με τις οποίες διασφαλίζεται η έξωση κακοπληρωτών ενοικιαστών».

Σημείωσε ότι «οι συνεπείς και σωστοί ενοικιαστές οι οποίοι καταβάλλουν έγκαιρα το ενοίκιο τους δεν έχουν να φοβηθούν οτιδήποτε».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε ικανοποίηση διότι η επιτροπή υιοθέτησε τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ.

Μεταξύ αυτών, είπε ότι «είναι η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος εφόσον εκδοθεί διάταγμα έξωσης στους τρεις μήνες (90 ημέρες) και για τα καταστήματα και για τις κατοικίες, ενώ η δεύτερη αφορά την υποχρέωση του πρωτοκολλητή να θέτει ενώπιον δικαστή την αρχική του απόφαση για τελική έγκριση ή απόρριψη και η τρίτη τροπολογία είναι ότι σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνονται και οι καινούργιες υποθέσεις και όχι μόνο αυτές που είναι καταχωρημένες στο δικαστήριο ελέγχου ενοικιάσεων».

Της Ηρώς Ευθυμίου