You are here

Καλεί αρχηγούς κομμάτων η ερευνητική για πολιτογραφήσεις

21/11/2020 08:17

Κάλεσμα προς τους αρχηγούς των κομμάτων απευθύνει η ερευνητική επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας για τις πολιτογραφήσεις, ώστε να δώσουν μαρτυρία ή να προσκομίσουν στοιχεία αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Η επιτροπή, μέσω του προέδρου της Μύρωνα Νικολάτου, απέστειλε σχετική επιστολή στους αρχηγούς κομμάτων.

Με την επιστολή, ζητείται από τους αρχηγούς, εάν το επιθυμούν, να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής προφορικά ή και να αποστείλουν οποιαδήποτε στοιχεία, πληροφορίες, ή έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή τους και σχετίζονται με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων καλούνται να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής για να δώσουν μαρτυρία ή να προσκομίσουν έγγραφα στα γραφεία της ερευνητικής επιτροπής, η οποία συνεχίζει την εξέταση των πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προβλήματος.

Η ερευνητική επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προβεί στην υποβολή ενδιάμεσων εκθέσεων ενημέρωσης (interim reports) στον γενικό εισαγγελέα με την ολοκλήρωση της εξέτασης συγκεκριμένων υποθέσεων, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Παράλληλα, η ερευνητική επιτροπή έχει επισημάνει πως διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει σε ακρόαση οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται με το πρόγραμμα της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Ενώπιον της επιτροπής έχει ήδη κληθεί ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος στις αρχές του μήνα κατέθεσε ενόρκως επίσημο αρχείο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, ενώ έδωσε εξηγήσεις και διευκρινήσεις στην επιτροπή, για διαδικαστικά ζητήματα και θέματα ελέγχου των πολιτογραφήσεων.

Της Μαρίας Χαμπή