You are here

Καταγγέλλουν «πράκτορες» Al Jazeera ενόψει νέων αποκαλύψεων

12/10/2020 12:26

Σε καταγγελία στη νομική υπηρεσία προχώρησε ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο όμιλος Giovani, σε σχέση με άτομο που παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος για επενδύσεις στην Κύπρο, με τον κ. Συλλούρη να κάνει λόγο για πράκτορα του Al Jazeera.

Σε σχετική αναφορά προέβη σήμερα ο πρόεδρος της βουλής, ενώ ανακοίνωση για το θέμα έχει εκδοθεί εκ μέρους του ομίλου Giovani, τη στιγμή που το αραβικό δίκτυο ετοιμάζεται να προβεί σε νέες αποκαλύψεις αναφορικά με τα Cyprus Papers.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι το εν λόγω άτομο παρουσιάστηκε σε κοινωνικό γεύμα όπου είχε κληθεί και ο ίδιος εκ μέρους του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη στις 26 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται να λειτουργούσε ως μεσάζοντας υποστηρίζοντας ότι άλλο πρόσωπο που διέμενε στο Χονγκ Κόνγκ αλλά είχε καταδικαστεί από την κινέζικη κυβέρνηση, ήθελε να προβεί σε επενδύσεις στην Κύπρο.

«Ήταν παράνομα και επικίνδυνα αυτά που ζητούσαν», είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που δεν του επιτρέπουν να πει όσα ξέρει.

«Ο συγκεκριμένος είχε αναφερθεί και καταγγελθεί μετά και από δική μου παρότρυνση», είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι λίγες μέρες αργότερα ενημερώθηκε από τον κ. Τζιοβάνη ότι έγιναν οι ανάλογες ενέργειες μέσω του νομικού του συμβούλου.

Σημείωσε ότι και ο ίδιος έχει προβεί σε καταγγελία στην νομική υπηρεσία και ότι αναμένει από όλες τις αρχές να κινηθούν γρήγορα.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι ο Al Jazeera γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος πράκτοράς τους αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές, προσθέτοντας ότι «ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, κάνει άλλα πράγματα».

Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι υποστήριζε και υποστηρίζει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και ότι πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις μίλησε με επιχειρηματίες για το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Εάν χρειαστεί είμαι ανοικτός να δώσω συνέχεια γιατί αυτό το πράγμα θα πάει πολύ μακριά», είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι «όση ζημιά κι αν πάθω από δημοσιεύματα, εδώ μας δόθηκε ένα δώρο».

«Υπό κάλυψη δημοσιογράφοι», λέει ο όμιλος Giovani

Αναφορά στο ίδιο ζήτημα κάνει σε ανακοίνωσή του και ο όμιλος Giovani, σημειώνοντας ότι «τον Οκτώβριο του 2019, μέσω εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους λεγόμενους ‘μεσάζοντες’, οι οποίοι όπως προέκυψε στην πορεία δεν ήταν επαγγελματίες αλλά υπό κάλυψη δημοσιογράφοι».

Σύμφωνα με τον όμιλο Giovani, ο κτηματομεσίτης ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι «μεσάζοντες» εκπροσωπούν 18 επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο (κάποιοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άλλοι σε έργα υποδομών).

«Στη διάρκεια της συζήτησης, ηγέρθηκαν υποψίες για την αξιοπιστία και το κύρος τους, καθώς μεταξύ άλλων μας ανέφεραν ότι ο ένας από τους 18 επενδυτές, ήταν αντιμέτωπος με ποινική υπόθεση ‘ερήμην’ του και ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλθηκε, μέσω δικηγόρου στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση.

«Ένα χρόνο μετά λάβαμε επιστολή από τον Al Jazeera με την οποία μας ζητούσε να τοποθετηθούμε επί του θέματος. Αφού απαντήσαμε στην επιστολή, προχωρήσαμε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στην υποβολή καταγγελίας προς τον γενικό εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος, καθώς και το ενδεχόμενο κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων».

Προστίθεται ότι η καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ και στον Δικηγορικό Σύλλογο στις 29 Οκτωβρίου 2019, υποβλήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούσε τα κριτήρια περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος. «Σκοπός της καταγγελίας ήταν να βοηθήσουμε τις Αρχές, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρει ο όμιλος.

«Εάν υπήρχε αμφιβολία για τα κίνητρα του Al Jazeera, το γεγονός ότι βιντεογραφούσαν μέσω ηλεκτρονικής συσκευής, για να δημοσιεύσουν ένα χρόνο αργότερα τρέηλερς και ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος. Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εκφράζεται η απαίτηση τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους, να τοποθετηθούν γύρω από το όλο ζήτημα για να λάμψει η αλήθεια. «Η έντιμη διαδρομή της εταιρείας μας, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια για τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Μαρίας Χαμπή