You are here

Κατασκευή 335 οικιστικών μονάδων από ΚΟΑΓ

29/10/2020 12:14

Στην κατασκευή 335 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία θα προχωρήσει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) τα επόμενα χρόνια.

Ο οργανισμός αναθεώρησε το αναπτυξιακό του πρόγραμμα για να  καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προωθήθηκαν στη Βουλή, τα επόμενα πέντε χρόνια ο ΚΟΑΓ θα προχωρήσει στην κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων στην πόλη της Λεμεσού, οι οποίες θα διατεθούν στο πλαίσιο του σχεδίου προσιτού ενοικίου. Υπολογίζεται πως το σύνολο των οικιστικών μονάδων του ΚΟΑΓ θα ξεπεράσει τις 600.

Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστούν και 150 οικιστικές μονάδες στη Λευκωσία, σε οικόπεδα που θα αποκτηθούν στον αστικό ιστό της πόλης και άλλες 35 οικιστικές μονάδες θα κατασκευαστούν στη Λάρνακα. Για το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα προσφοράς κατοικίας σε μέτρια αμειβόμενες οικογένειες. Του χρόνου προγραμματίζεται η ανέγερση συγκροτήματος 16 οικιστικών μονάδων στο Καϊμακλί. Επίσης, θα προωθηθεί και η ανέγερση 30 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά και 12 οικιστικών μονάδων στα Πολεμίδια.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού εσωτερικών Νίκου Νουρή σε ερώτημα του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, στην Κοινότητα Τίμης,  ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης διαθέτει τεμάχιο γης για το οποίο υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση Πολεοδομικής Άδειας και Άδειας Διαχωρισμού σε τέσσερα μεγάλα οικόπεδα.  Στα συγκεκριμένα οικόπεδα έχει γίνει προμελέτη για ανέγερση οικιστικών μονάδων, οι οποίες θα διατεθούν σε οικογένειες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος.

Λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, της αδυναμίας εξασφάλισης δανεισμού από χαμηλά και μέτρια αμειβόμενα νοικοκυριά και της έλλειψης κτηριακού αποθέματος για ενοικίαση σε προσιτές τιμές, προτεραιότητα του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης είναι η εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου προσιτού ενοικίου σε αστικές περιοχές.  Σκοπός είναι η παροχή στέγης σε μεγάλη μερίδα οικογενειών, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη από τον ιδιωτικό τομέα σε λογικές τιμές.  Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός για την έναρξη του συγκεκριμένου έργου θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέλος σημειώνεται, ότι, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης έχει ήδη κατασκευάσει και διαθέσει συνολικά 60 οικόπεδα και 48 κατοικίες στην Κοινότητα Τίμης»

Γ.Χ.