You are here

Με βούλα ενεργειακής απόδοσης οι αγοραπωλησίες ακινήτων

16/04/2022 06:00

Την ενσωμάτωση στην κυπριακή νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει την ύπαρξη πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, σε όλα τα κτήρια που πωλούνται ή εκμισθώνονται προωθεί εκ νέου το Κίνημα Οικολόγων.

Με την πρόταση νόμου που επανακατατέθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέµπτου, την Πέμπτη, τροποποιείται ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμος, έτσι ώστε να περιληφθεί στα έγγραφα και δηλώσεις που κατατίθενται στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία για τη μεταβίβαση ακινήτου, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτηρίου.

 Σε δηλώσεις στην StockWatch ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε ότι είναι μια πολύ σημαντική πρόταση καθώς θα προστατεύσει τον καταναλωτή που προχωρά σε αγορά ακινήτου. Πρόσθεσε ότι με βάση σχετική οδηγία της ΕΕ, τα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πωλούνται πρέπει να έχουν το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης τους, πρόνοια που δεν έγινε κατορθωτό ακόμα να υιοθετηθεί στην Κύπρο, παρά τις προσπάθειες τους Κινήματος εδώ και αρκετά χρόνια.

 Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης δίδει την ευχέρεια στον αγοραστή ή ενοικιαστή του ακινήτου, να γνωρίζει από την αρχή το κόστος διατήρησης του σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επεσήμανε ότι στην περίοδο που διανύουμε, όπου οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού έχουν ανέβει κατακόρυφα, το πιστοποιητικό θα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βοήθημα στους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του Κινήματος προνοεί ότι κατά την αγοραπωλησία όλων των ακινήτων θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να παρέχει στον αγοραστή το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμου,  «ενεργειακή απόδοση κτιρίου» σημαίνει την ποσότητα ενέργειας που πραγματικά καταναλώνεται ή εκτιμάται ότι ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες που συνδέονται με τη συνήθη χρήση του κτιρίου, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη θέρμανση, το ζέσταμα νερού χρήσης, τη ψύξη, τον εξαερισμό και το φωτισμό.

Σημειώνεται ότι η ενεργειακή απόδοση εκφράζεται με έναν ή περισσότερους αριθμητικούς δείκτες, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη τη θερμική μόνωση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, το σχεδιασμό και τη θέση του κτιρίου σε σχέση με κλιματολογικούς παράγοντες, την έκθεση του κτιρίου στον ήλιο και την επίδραση γειτονικών κατασκευών, την παραγωγή ενέργειας από το ίδιο το κτίριο καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή ζήτηση, όπως π.χ. οι κλιματικές συνθήκες στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους