You are here

Μειώσεις τιμών ακινήτων μέσω νομοσχεδίων

10/07/2007 17:04
Νομοσχέδια για την αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών ακινήτων επεξεργάζεται η Βουλή. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το Σεπτέμβρη για την αδρανούσα γη και τον αστικό αναδασμό και για τη δημιουργία προσβάσεων στα περίκλειστα οικόπεδα θα συμβάλουν ώστε η τιμή της γης και των ακινήτων να μειωθεί στην πραγματική τους αξία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέσα από συγκροτημένη στεγαστική πολιτική, η γη θα περάσει στα χέρια δύο - τριών επιχειρηματιών με τα ανάλογα συνεπακόλουθα. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Επιτροπής, η σημερινή συζήτηση κατέδειξε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική στην αγορά στέγης και «η κυβέρνηση συνεχίζει την πολυφορολογία στην αγορά στέγης και επιμένει στη φορομπηχτική πολιτική». «Η κυβέρνηση επιμένει να εισπράττει από την αγορά κατοικίας περίπου 30% σε φόρους, δηλαδή κάποιος συμπατριώτης μας που αγοράζει σπίτι ή διαμέρισμα £100 χιλ., οι £30 χιλ. οδεύουν στα κρατικά ταμεία».

Αφού ανέφερε πως στα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν γίνεται καμία αναφορά στην αγορά στέγης, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι το δικαίωμα στέγης είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει, με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, όλους εκείνους που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα του λαού και οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ 15% επί της γης, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κυβέρνηση αφήνει το τοπίο «ασαφές, ομιχλώδες και αδιευκρίνιστο» και κάποιοι επιτήδειοι φαίνεται ότι το προεξοφλούν.

Ο κ. Βότσης, αναφέροντας ότι οι τιμές των ακινήτων είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, είπε πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, ενώ οι περιοχές ανάπτυξης μπορούν να στεγάσουν κόσμο τριπλάσιο από ό,τι στεγάζουν σήμερα, αυτό δεν γίνεται λόγω της αδρανούσας γης, των περίκλειστων τεμαχίων και της καθυστέρησης της διενέργειας του αστικού αναδασμού.

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου ότι ενώ κάποιες περιοχές μπαίνουν στην οικιστική περιοχή ανάπτυξης, το 80% των τεμαχίων δεν μπορεί να αναπτυχθεί επειδή δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως το Τμήμα Πολεοδομίας δήλωσε στην Επιτροπή ότι γίνεται μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση της αδρανούσας γης και θα ετοιμασθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνονται θετικά κίνητρα σε πρώτο στάδιο και αντικίνητρα σε δεύτερο στάδιο, ώστε να μην γίνεται κατακράτηση γης και να ανεβαίνουν οι τιμές.

Για το θέμα του αστικού αναδασμού, ο κ. Βότσης είπε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

Γ.Χ.