You are here

Μπαίνει νέο τέλος στις μεταβιβάσεις ακινήτων

28/09/2022 06:50

Σε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής επί αναθεωρημένου κειμένου των νομοσχεδίων που ρυθμίζουν την είσπραξη του τέλους 0.4% επί της πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας και μετοχών προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, προχώρησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται, ότι θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί ποσό πέραν των €15 εκατ. προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, από το Φεβρουάριο του 2021, όταν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, σχετική πρόταση νόμου, αλλά μέχρι σήμερα δεν εισπράχθηκε τίποτα, καθώς δεν είχε διευθετηθεί ο τρόπος της καταβολής του τέλους.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή υιοθέτησε τις προτεινόμενες από τον βουλευτή Κωστή Ευσταθίου αλλαγές, οι οποίες διευκρινίζουν ότι η καταβολή τέλους του 0.4% είναι ευθύνη του Τμήματος Φορολογίας και ότι καμία μεταβίβαση περιουσίας δεν θα πραγματοποιείται εάν δεν έχει πληρωθεί το υπό αναφορά τέλος.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, ότι περιλαμβάνεται στον «περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022», ήδη η εξουσία του Εφόρου Φορολογίας να εισπράττει το υπό αναφορά τέλος και ότι η επανάληψή του σε νέο άρθρο ίσως αποτελεί πλεονασμό.

Επιπλέον, είπε ότι με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το εν λόγω θέμα, εφόσον ο προηγούμενος νόμος δεν καθόριζε το φορέα που εισέπραττε το τέλος (0,4%), η απαίτηση για αναδρομική είσπραξη προσβάλλει την αρχή της χρηστής διοίκησης. 

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως το γεγονός ότι ο υπό ψήφιση νόμος δεν θα περιλαμβάνει μόνο μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας αλλά και μεταβίβαση μετοχών, δυσχεραίνει το έργο εντοπισμού όλων των μεταβιβάσεων που έχουν οφειλές προς τη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς πιθανόν να μην είναι σύμφωνοι με την εν λόγω τροποποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευσταθίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται για αναδρομική ισχύ του νόμου αλλά για αναδρομική είσπραξη απόρροια ενός νόμου που δεν εφαρμόστηκε από τότε που ψηφίστηκε.  Συνεπώς, η υπό αναφορά τροποποίηση στο νέο νομοσχέδιο απλώς διορθώνει τη στρέβλωση που υπήρχε.

Στο μεταξύ, με σημείωμα στην Επιτροπή Προσφύγων, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασε την ανησυχία του για την προτεινόμενη ρύθμιση για αναδρομική ισχύ της καταβολής του τέλους, δηλαδή από την ημερομηνία που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, λόγω και της οικονομικής δυστοκίας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες και έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ειδικά, όσον αφορά περιπτώσεις όπου τα ακίνητα αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα οποία πωλήθηκαν μέσω πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε πάρα ταύτα το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση σε δύο εβδομάδες

Της Ελένης Χαραλάμπους