You are here

Νέο τετ-α-τετ διευθυντή κτηματολογίου και ελεγκτή

18/09/2019 07:22

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες οι εκτιμήσεις του κτηματολογίου για τις αξίες ακινήτων θα τεθούν στο μικροσκόπιο της βουλής.

Μετά τη θυελλώδη συνεδρία της περασμένης Πέμπτης στην επιτροπή ελέγχου, στην παρουσία του διευθυντή του κτηματολογίου Ανδρέα Σωκράτους και του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που ακολούθησε το κτηματολόγιο στις γενικές εκτιμήσεις των ακινήτων σε αξίες του 2018, οι δύο άνδρες θα βρεθούν και πάλι τετ-α-τετ ενώπιον της επιτροπής θεσμών, αυτή τη φορά.

Μετά από εισήγηση του βουλευτή των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, η επιτροπή θεσμών αποφάσισε την αυτεπάγγελτη εξέταση της λειτουργίας του κτηματολογίου.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε στη StockWatch ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τεθεί και το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων στις αξίες των κρατικών τεμαχίων, ειδικότερα του κρατικού φιλέτου που θα δινόταν πριν δέκα και πλέον χρόνια στο Κατάρ απέναντι από το πρώην Χίλτον, από την τελευταία εκτίμηση στη βάση της αξίας των τιμών του 2018.

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα εξεταστούν ενώπιον του διευθυντή του κτηματολογίου Ανδρέα Σωκράτους καταγγελίες που υποβλήθηκαν τόσο για την αξιοπιστία των εκτιμήσεων των ακινήτων όσο και για την χρηστή διοίκηση και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διεκπεραίωση αιτημάτων που αφορούν τους πολίτες».

Ο έλεγχος, είπε, γίνεται στο πλαίσιο της εξέτασης όλων των θεσμών από την κοινοβουλευτική επιτροπή ώστε να διαπιστωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οι υπηρεσίες όπως έλλειψη προσωπικού, προβλήματα διοίκησης και άλλα παρόμοια που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργίας τους.

«Όταν ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις του κτηματολογίου. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί θεσμική κρίση;», διερωτήθηκε ο κ. Περδίκης.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν επίσης εκτός από τον διευθυντή του κτηματολογίου και τον γενικό ελεγκτή, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού και η επίτροπος διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Της Ηρώς Ευθυμίου