You are here

Ο. Μιχαηλίδης: Υπάλληλοι του «Αγίου Πέτρου» στο κτηματολόγιο

18/09/2019 12:36

Καταιγιστικός ήταν ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έναντι του κτηματολογίου, επικρίνοντας τον νυν διευθυντή Ανδρέα Σωκράτους, ότι επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στο κτηματολόγιο.

«Ο κ. Σωκράτους μας έδωσε την εντύπωση ότι μιλούμε για υπαλλήλους του κτηματολογίου οι οποίοι είναι οι εκπρόσωποι του Αγίου Πέτρου στη γη. Μακάρι να είχαμε και στην ελεγκτική υπηρεσία τέτοιους υπαλλήλους», υπέδειξε.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής θεσμών η οποία εξέτασε τα θεσμικά προβλήματα στο τμήμα κτηματολογίου, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι ο κ. Σωκράτους προσπάθησε να δώσει μια αγγελική εικόνα για το τμήμα και τους υπαλλήλους και αναφέρθηκε σε σωρεία προβλημάτων όπως οι περιπτώσεις εκτιμήσεων οι οποίες δεν καταχωρήθηκαν στους φακέλους του κτηματολογίου και ούτε έτυχαν οποιασδήποτε διαχείρισης.

Απευθυνόμενος στον κ. Σωκράτους τόνισε ότι «οι υπάλληλοι του κτηματολογίου είναι αυτοί που έχουν συσσωρεύσει καθυστερήσεις δεκάδων χρόνων» και παρέπεμψε τον κ. Σωκράτους να μελετήσει την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας στις 23/3/2018 στην οποία καταγράφονται καθυστερήσεις κρατικών τεμαχίων πέραν των 20 χρόνων».

Νωρίτερα ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε στους επτά ρόλους του κτηματολογίου τονίζοντας ότι εκτός από την εγγραφή και διαχείριση ακινήτων το κτηματολόγιο είναι ο επίσημος εκτιμητικός οργανισμός της Κύπρου, ο χαρτογραφικός οργανισμός, ο γεωδαιτικός, ο υδρογραφικός οργανισμός και ο φωτογραμμετρικός οργανισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών ο κ. Σωκράτους, ανέφερε ότι υπάρχουν 100.000 καθυστερημένες υποθέσεις τις οποίες διαχειρίζεται ειδική ομάδα ενώ τρέχουν και οι καθημερινές υποθέσεις.

Λαμβάνοντας και πάλι το λόγο ο γενικός ελεγκτής αναφέρθηκε σε προβλήματα στα μητρώα του κτηματολογίου με την μη καταγραφή του αριθμού της ταυτότητας του ιδιοκτήτη (ψευδοταυτότητες).

Σημείωσε ότι «δεν είναι υπεύθυνος ο νυν διευθυντής για όλα αυτά τα προβλήματα αλλά ευθύνεται επειδή ωραιοποιεί την κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να γίνω συμμέτοχος σε μια εικόνα που επιχειρείται να δοθεί ότι μιλούμε για το ιδανικό τμήμα».

Όσον φορά το θέμα των εκτιμήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι «στην εκτίμηση με αξίες την 1/1/2013 ο διευθυντής του κτηματολογίου δήλωνε ότι έγινε μια εκτίμηση με πολύ επιστημονικό τρόπο και ότι οι ενστάσεις είναι κάτω από 1% ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε και για την εκτίμηση των ακινήτων την 1/1/2018».

Θέλοντας να καταδείξει τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ της εκτίμησης ίδιων τεμαχίων ανέφερε ενδεικτικά ότι «τεμάχια στη Βάσα Κελακίου με εκτίμηση την 1/1/2013 ήταν €1,7 εκ. ενώ στην εκτίμηση την 1/1/2018 η αξία κατέβηκε στις €400 χιλ., άρα μια εκ των δύο ή και οι δύο δεν είναι αξιόπιστες», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι «δεν λέμε ότι η διαδικασία είναι αναξιόπιστη αλλά ότι έχουμε αμφιβολίες εάν είναι ορθή, γι’ αυτό θα κάνουμε τον δικό μας έλεγχο».

Η λειτουργός του γραφείου επιτρόπου διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κατερίνα Καλλητσιώνη, ανέφερε ότι «έχουν μειωθεί τα παράπονα σε σχέση με το 2007, 2009 και το 2010 διότι δόθηκαν σε ιδιώτες οι χωρομετρήσεις».

Η έφορος εσωτερικού ελέγχου Άννα Χριστοφόρου δήλωσε ότι «προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν, όμως με εποικοδομητική διάθεση μπορεί να τα λύσουμε».

Ο κ. Σωκράτους σχολιάζοντας τη μεγάλη απόκλιση στις εκτιμήσεις των ακινήτων σε τιμές του 2018 εξήγησε ότι «στόχος της γενικής εκτίμησης είναι να δώσει με ομοιόμορφο τρόπο εκτίμηση για φορολογικούς σκοπούς».

Δηλώσεις βουλευτών 

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι «εκείνο το οποίο έχει διαφανεί μέσα από τη συζήτηση είναι ότι χρειάζεται η απλοποίηση των υπηρεσιών για να διεκπεραιώνονται νωρίτερα οι υποθέσεις και η επέκταση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πελατών».

Αναφέρθηκε επίσης στην υποστελέχωση της υπηρεσίας σημειώνοντας ότι «σήμερα οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την εξυπηρέτηση τους από το κτηματολόγιο σε όλα τα επίπεδα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι «από το 2013 και μετά έχει υπερδιπλασιασθεί ο όγκος εργασίας του κτηματολογίου ενώ οι διαχρονικές παθογένειες συνεχίζουν να ταλανίζουν το τμήμα». Πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο που συχνά – πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα προβλήματα.

Τόνισε εντούτοις ότι «συγκριτικά με το παρελθόν έχουν γίνει βήματα προόδου και στη μηχανογράφηση και στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων».

 Ο βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι δεν περνά μήνας που να μην απασχολήσει την επιτροπή ελέγχου της βουλής, σκάνδαλο που να μην αφορά το κτηματολόγιο».

Υπενθύμισε ότι «ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την αμφιβολία του για την ποιότητα των εκτιμήσεων που γίνονται από το κτηματολόγιο».

Πρόσθεσε πως τρεις λειτουργοί έχουν απολυθεί από τη θέση τους επειδή διευκόλυναν την παράνομη μεταβίβαση περιουσιών στα κατεχόμενα.  

Αφού παρατήρησε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί πως όλα αυτά είναι ένα μικρό σπυρί στην πλάτη, όπως τα παρομοίασε ο διευθυντής του κτηματολογίου, εξέφρασε την άποψη ότι το κτηματολόγιο είναι «έξω κούκλα μέσα πανούκλα».

Είπε τέλος ότι τον άλλο μήνα πάλι θα είναι στη βουλή το κτηματολόγιο για άλλη υπόθεση. 

Της Ηρώς Ευθυμίου